Pensjonert leder for FNs våpeninspektører, Hans Blix, snakket i Grieghallen om hva som har skjedd etter den kalde krigen.

– Vi har gått fra en kald krig til en kald fred, sa Blix.

Og om hva som gikk galt før USA invaderte Irak:

– Vi foretok 700 inspeksjoner i Irak på 500 forskjellige steder. Ingen av dem avdekket masseødeleggelsesvåpen. Vi fikk informasjon gjennom amerikansk etterretning, og undersøkte tre dusin steder på bakgrunn av dette. Vi fant ingen masseødeleggelsesvåpen, sa Blix.

Likevel valgte USA å ignorere dette.

– Dobbeltmoral

– Virkeligheten og rasjonaliteten ble ignorert, og det har ført til en tragedie, sa Blix.

Han trakk frem at nedrustning av allerede eksisterende atomvåpen, som et av de viktigste I kampen mot flere masseødeleggelsesvåpen.

– Dobbeltmoralen er blitt mer og mer tydelig. Om dette fortsetter blir det vanskelig å overbevise andre stater om å la være å skaffe seg atomvåpen, sa Blix.

Han avsluttet sin tale optimistisk, til tross for svært alvorlige temaer.

— Den gjensidige avhengigheten mellom landene og den enorme handelen, samt nyhetene og internett som bringer oss nærmere hverandre, gjør det vanskelig å krige mot hverandre. Jeg er optimistisk, men vi må overleve de neste 20-30 årene først, med trusselen om masseødeleggelsesvåpen og global oppvarming, sa Blix.

Han fikk høylytt applaus, til tross for at Grieghallen slett ikke var full.

Prominente gjester

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen og ordfører Herman Friele var to av de prominente gjestene.

– Han er veldig interessant å høre på, og snakker jo om mye jeg er opptatt av. Han har noen flotte perspektiver og mye erfaring. Han fremstår som en veldig klok mann. I Irak var han så direkte involvert, og selv om det ikke er så mye nytt, er det svært interessant å høre det fra ham, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen.

– Jeg syntes dette var veldig interessant, men det var nesten som en akademisk forelesning. Jeg fikk snakket litt med ham før foredraget her, og han er så nøytral at ingen kan være uenig, sier ordfører Herman Friele.

Silje Katrine Robinson
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Heidi Torkildson Ryste (MMS)
Ordfører Herman Friele fikk pratet med Hans Blix før foredraget hans. - Det går ikke an å være uenig med ham, sier Friele.
Heidi Torkildson Ryste (MMS)