— Man tenker «hva om det var min bestemor». Selvfølgelig skulle vi hjelpe henne, sier politibetjent Åsheim ved Bergen sentrum politistasjon.

Det var forrige mandag rundt klokken 13 at 86-åringen skulle handle mat på Rema 1000 på Wergeland. Hun hadde nettopp vært i banken og tatt ut penger til julegaver, og la vesken sin i handlekorgen. Før hun visste ordet av det, hadde noen stukket av med nøkler, julegavepenger og visakort. Hun gikk raskt ned i banken for å sperre kortet. Da hun kom tilbake, var politiet allerede på stedet.

— De var utrolig kjappe. Det var minus ni grader, så derfor lot de meg få komme inn i politibilen, hvor det var varmt og godt. Jeg var i sjokk, og veldig preget av situasjonen. De roet meg ned, trøstet meg og var veldig omsorgsfulle. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort, hvis de ikke hadde kommet. Jeg vil virkelig takke dem. De var virkelig gull verdt, sier 86-åringen som ikke ønsker å stå frem med fullt navn, fordi hun føler seg så engstelig i etterkant av hendelsen.

Åsheim og Lysvik var bare minutter unna butikken, da de fikk melding om hendelsen. Ofte har de ikke tid til å prioritere denne typen hverdagskriminalitet, men forrige mandag, var dette deres eneste oppdrag i dette tidsrommet.

Jeg har aldri opplevd noe lignende, og var veldig skremt

— For personen som står oppi situasjonen, kan dette være det mest alvorlige hun eller han har opplevd i sitt liv. Derfor betyr det mye at vi gjør en god jobb, og er til stede også på denne typen hendelser, sier Åsheim.

- Oppskaket

Uten nøkkel, kom ikke 86-åringen seg inn i huset sitt. Derfor fikk Åsheim og Lysvik tak i en låsesmed, som fikk ordnet med ny lås og nøkler i løpet av en time. De kjørte henne hjem, og forklarte henne hvordan hun kunne få pengene tilbake fra forsikringsselskapet.

— Jeg er så takknemlig for at de hadde tid til å hjelpe meg med alt det praktiske. Hvis ikke, frykter jeg at jeg hadde blitt stående ute i kulden hele dagen. Jeg har aldri opplevd noe lignende, og var veldig skremt, sier kvinnen.

Hun ble anbefalt å anmelde forholdet og gjorde det påfølgende dag.

— Jeg var fremdeles oppskaket, men mannen som hjalp meg var utrolig hyggelig og skrev hele anmeldelsen for meg, sier hun.

Senere samme dag ble hun oppringt fra politiet. Hun ble overrasket, og lurte på om de ikke hadde fått med seg at hun allerede hadde levert inn en anmeldelse.

— Da sa de at de bare lurte på hvordan jeg hadde det. Tenk å få så fantastisk service, sier hun.

- Det er ikke så ofte vi får skryt, dessverre

86-åringens datter vil også takke de to betjentene.

— Man hører så mye negativt om politiet, men vår første opplevelse med dem var helt fantastisk. De var virkelig gode medmennesker og strakte seg veldig langt for å hjelpe min mor. Hun følte seg trygg og ivaretatt sammen med dem, sier hun.

Åsheim og Lysvik setter stor pris på de gode tilbakemeldingene.

— Det er ikke så ofte vi får skryt, dessverre, men det er utrolig hyggelig og motiverende når det skjer, sier Lysvik.

De erkjenner at de vanligvis ikke ville hatt tid til å ordne med låsesmed. Vanligvis må de be folk om å ordne dette selv.

— Derfor er det veldig kjekt når vi kan gjøre en ekstra innsats. Vi vi jo egentlig alltid det, men det er ikke alltid vi får tid, sier Lysvik.

Vondt minne

Nå er 86-åringen klar for å legge den vonde opplevelsen bak seg. Hun har fått tilbake vesken sin fra Fretex, men uten innhold.

— At jeg fikk så god hjelp, gjør at dette ikke bare er et vondt minne. Nå får jeg bare håpe at de som stjal pengene mine, er dårligere stilt enn meg og at de virkelig trenger disse pengene i julen, sier hun.

Åsheim og Lysvik undersøkte området nøye, men det var verken vitner til hendelsen, eller film i overvåkingskameraene. Derfor får nok aldri 86-åringen vite hvem som stjal pengene.