BT skrev lørdag om hvordan nordmenn kun venter få minutter for å søke om pass, mens utlendinger ofte må vente utendørs i flere timer for å søke om pass, visum eller arbeidstillatelse. Dette har provosert Amir Payan, sekretær ved det Etnisk likestillingsutvalg og representant for KIS — kontaktutvalget mellom innvandrere og styresmakter - i Hordaland.

— Det handler ikke bare om at det er kjedelig å stå lenge i kø, det går også på at det føles diskriminerende og uverdig. Mens nordmenn kan sette seg innendørs i en stol og lese avis, må vi stå i en lang kø på gaten. Dette er tydelig forskjellsbehandling, sier han.

Mail til politiet

Payan vil gjøre det han kan for å fokusere på problemet, og håper det kan bidra til forandring.

— Jeg vil tro at dette ikke skyldes en bevisst rasistisk holdning, men mangel på kapasitet. Likevel lurer jeg på hvorfor det er blitt slik, sier Payan.

Dette er noe av det han spør om i en e-post han har sendt til Hordaland politidistrikt. E-posten avsluttes med et ønske om videre dialog.

«Hva med en snarlig møte med rette vedkommende i politiet? Vi kan eventuelt være med å utfordre byrådet på det - for her er det klart at noen innbyggere i Bergen får helt annen service enn andre».

Lite gjestfrihet

Bergens status som attraktivt turistmål kan også, i følge Payan, påvirkes av dagens forskjellsbehandling.

— Mange som står i den lange køen er turister som venter på å få turistvisum. Ved å bli behandlet på denne måten får de et bilde av Bergen som en lite gjestfri by, sier han.

Konstituert politimester Svein Erik Krogvold lover at politiet skal ta tak i problemet.

— Vi ser også at her er det behov for å gjøre noe. Derfor kommer vi til å se på problemet og vurdere alternative løsninger, sier han.