— Det er viktig å ta tak i problemer med usunt forhold til kropp og sex, men jeg tror det er andre virkemidler som er bedre enn å forby det. Det er bedre å snakke om musikken og hvilke holdninger man har, sier Axel Fjeldavli, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

Debatten har rast på bt.no i dag i kjølvannet av dagens oppslag i Bergens Tidende om kleskoder og atferdsregler ved Tysnes skule. På et personalmøte har skolens rektor og personalet blitt enige om en rekke regler som denne uken ble kommunisert ut til de nær 200 eleven på den kombinerte barne- og ungdomsskolen.

På fy-listen sto blant annet «usømmelige klær», som minishorts, nettingstrømper, høyhælte sko og små topper. Dessuten seksualisert atferd og språkbruk, kyssing i skoletiden og musikk med banneord.

Rektor Are Sæverudsø Lygre understreket at det ikke var tatt inn nye regler i ordensreglementet, men at listen var ment som et utgangspunkt for diskusjon mellom elever og lærere.

- Skummelt og trist

— Jeg synes det er rart at slike regler innføres uten foreldrenes medvirkning, sa Rita Teigland, leder av Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) til BT.

Hun får støtte fra Elevorganisasjonen.

— Dersom man skal innføre slike regler, må elevene involveres, sier Axel Fjeldavli.

Charlotte Myrbråten, redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett, mener skolen sender ut farlige signaler til unge jenter.

— Dersom jenter ned i 13 års alderen blir fortalt at hva du har på deg kan føre til voldtekt, er det både veldig skummelt og veldig trist, sier Myrbråten.

Hun er redd for at ansvaret for voldtekt blir lagt på jentene.

- Dårlig dømmekraft

— Når det kommer til voldtekt, er det gutters ansvar. Det er derfor også fokuset bør ligge på gutters oppførsel, og ikke hovedvekten på hvordan jenter skal unngå å bli voldtatt. Jeg råder heller rektor påbarne- og ungdomsskolen på Gjerstadtil å begynne med holdningsendrende arbeid i forhold til voldtekt, seksualitet og kjønn i stedet for å fortelle unge jenter hva de bør og ikke bør ha på seg. Det er ved å forandre gutters syn på jenter vi kan få voldtektstallene ned, ikke ved å forby korte skjørt, sier Myrbråten.

Rektor Are Sæverudsø Lygre sa i møtet med BT og foreldrerepresentantene at de fra tid til annen opplever jenter på skolen som viser dårlig dømmekraft gjennom sitt klesvalg.

— Men det er også gutter i ungdomsskolealder som ikke vet hvor grensene går for seksualisert oppførsel. Vi ønsker ikke å innføre noe forbud, men vil ha en diskusjon med elevene om temaet, sa rektoren.

Foreldrerepresentant Elisabeth Aarskog sa i møtet at hun hadde kjennskap til barn som skal ha kommet hjem og sagt at man kan bli voldtatt dersom man kler seg lettkledd. Til det svarte rektor:

— Da har den voksne som har informert klassen overdrevet. Det er å vise dårlig dømmekraft.

Bør elever nektes å gå med dristige klær? Si din mening i kommentarfeltet!