— Dette er så stort at jeg har ikke helt forstått det ennå. Å få en slik ære i Bergen er ikke mange forunt, sier Kirsten Hetland, enken etter kunstneren.

Audun Hetland er kjent for sine tegninger av bergensere og Bergen og for sine illustrasjoner, mellom annet i BT. Men han var også grafiker, skulptør og maler. I går ville han fylt 85 år.

— Illustratører ble ikke sett på som kunstnere på 1950-og 60-tallet. Hetland merket nok dette. Kunsten på den tiden var modernistisk, da ville man ha ren kunst som var fjern fra virkeligheten. Men Hetland maktet å vekke noe allment ved sin strek og replikk, og gjennom sine tegninger fortalte han oss hvem vi er, med en god porsjon selvironi. Derfor er han en betydelig kunstner og fortener en byste, sa Gunnar Danbolt, professor i kunsthistorie, før Gunnar Staalesen avduket kunstverket. Byantikvar Siri Myrvoll la ned krans.

— Det krever en spesiell strek for å få frem en slik by. Nå håper jeg Hetland er fornøyd med plasseringen, sa Myrvoll.

Bysten er plassert i Bryggeparken, bak atelieret til Hetland. Hodet er plassert litt på skrå, slik at kunstneren kan stå og kikke med skrått blikk over hustakene og mot byen og Vågen han var så glad i.

— Dette ville Audun likt. Og bysten ligner. Jeg må sende en stor takk til kunstneren Hugo Wathne, sier Kirsten Hetland.