Den tragiske ulykken i Ullensvang preger i dag hele lokalsamfunnet. Alle de fem omkomne var under 40 år, og fire personer hadde nære relasjoner. Atle Dyregrov, spesialist i klinisk psykologi og en av grunnleggerne av Senter for Krisepsykologi i Bergen, mener ulykker rammer ekstra hardt på små steder.

— Alle ulykker med så mange omkomne i et lite samfunn, rammes som det kjennes sterkere enn om dette skulle skjedd i en stor by. Dette vil sette spor over tid, sier han til bt.no.

— Sorgen kjennes sterkere

Den meningsløse ulykken kan føles enda verre når den skjer i en bygd.

— Nærheten blir større, og sorgen kjennes enda sterkere. Sorgen blir som ringer i vannet, det er alltid noen som kjenner noen som er rammet, sier Dyregrov.

Kjæresteparet Kjetil Bu (27) og Karianne Ringkjøb Dahl (29) var med på den skjebnesvangre helikopterturen sammen med 18-åringen Siv Holtan, Andreas Søvik Fossmark, (24), og pilot Tore Bendiksen Ystanes(39).

Sterkt samhold

Politiet opplyser i dag at nær familie ble øyenvitner til hendelsen, og forsøkte å redde ofrene ut av vraket.

— Hjelpeløsheten er stor i slike situasjoner. Det at de forsøkte å hjelpe men ikke klarte å redde noen bare øker belastninger de er utsatt for, sier Dyregrov.

Han sier samholdet i et lokalsamfunn ofte blir en større hjelp for pårørende enn andre støttefunksjoner.

— Hjelp fra familie og venner betyr veldig mye. I slike saker ser vi ofte at lokalsamfunn står sterkt sammen, fordi man slår ring om hverandre, sier han.

HELIKOPTERGRAFF.JPG