— For oss er dette ekstremt stort. Det er den første dokumentaren som er laget fra nordiske farvann på denne måten, sier Ørjan Sandnes, som eier Gulen dykkesenter sammen med konen Monica Bakkeli.

Hvis du har sett filmen The Impossible, som handler om tsunamien i Thailand i 2004, har du sett sekvensene som er filmet av bølgen og under vann.

Det du kanskje ikke visste, er at selskapet som står bak, spanske Bluescreen, snart skal presentere undervannslivet i Gulen for hele verden.

- Av de beste i verden

— De har filmet de tretten beste dykkedestinasjonene i verden, og vi er en av dem. Det blir ikke større enn dette, sier Sandnes.

DYKKE.jpg
CHRISTIAN SKAUGE

Den timeslange episoden ble filmet ved innløpet til Sognefjorden i Sogn og Fjordane iover til sammen 18 dager i oktober 2011 og i april i fjor. Til høsten skal den vises som én av tretten i serien Seas & Oceans II.— Vi får se hele mangfoldet av det du kan se under vann i Norge. Det har vært laget mange filmer om norsk undervannsnatur, som begrenser seg til tareskog og torsk. Denne viser alt, sier Sandnes.

- Vises for millioner

Samarbeidet kom i stand da Bluescreen var på utkikk etter destinasjoner for Seas & Oceans II, etter at den første sesongen av serien hadde blitt vist i 22 land.

— Jeg skulle ønske vi hadde hatt mer tid i Gulen. Episoden er en av mine absolutte favoritter fra den nye sesongen, sier José Manuel Herrero.

Episoden er en av mine absolutte favoritter

Regissør José Manuel Herrero

Han er en av regissørene i Bluescreen, og har holdt på med undervannsfilming i 18 år.

Forrige uke ble serien solgt til fire TV-kanaler i Spania, og tre til står på interesselisten. Det gjør også TV-kanaler i Russland, Kina, Frankrike og flere andre land.

— Det er allmennkringkastere som har kjøpt serien i Spania. Vi venter flere millioner seere, og jeg tror denne sesongen vil nå ut til ennå flere enn den forrige, sier Herrero.

En annerledes dokumentar

Regissøren er veldig fornøyd med at de for første gang har beveget seg utenfor tropiske farvann.

— Dere har helt imponerende ting i Norge. De fleste dykkeprogrammer er fra varmere farvann, men dette handler om å vise verden de utrolige opplevelsene som finnes i kaldere strøk, sier han.

Når teamet jobber på steder som Maldivene og Rødehavet, går de under vann for å filme fem ganger om dagen. I Gulen klarte de bare to.

— Vi måtte bruke tørrdrakter for å klare de lave temperaturene, og til og med da ble vi fort kalde. Vi kunne ikke være under mer enn 50 minutter av gangen, sier han.

- Sært tema

Sandnes ved Gulen dykkersenter tror reklameeffekten av episoden fra Gulen vil bli enorm.

— Bluescreen er «crème de la crème» når det gjelder undervannsfilming. Scenene fra filmen The Impossible viser hva slags kapasiteter vi har å gjøre med her. Du finner ikke nok kalkulatorer til å regne ut markedsverdien av dette, sier han.TV- og radiosjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat er litt mer tilbakeholden.

— Det er fin norgesreklame, og det vil nok ha stor verdi med tanke på den harde kjernen av dykkere som oppsøker nye destinasjoner. Men det er jo ikke så veldig mange som holder på med dykking, sier han.

Stolt ordfører

Ordfører i Gulen, Hallvard S. Oppedal (Sp), er storfornøyd uansett.

— Det er fantastisk at vi kan få vist oss frem i så mange land. Men det er ikke så rart, vi har et fantastisk område her i Ytre Sogn, sier han.

Det er fantastisk at vi fårt vist oss frem i så mange land

Ordfører Hallvard S. Oppedal

Det er usikkert om serien vil vises i Norge. Sandnes ved Gulen dykkersenter håper NRK eller TV 2 vil kjøpe serien.

— De fleste her i landet er ikke klar over for en fantastisk flora vi har utenfor kysten vår, sier han.

Gulen dykkesenter deltar i et klyngeprosjekt som var med på å finansiere opphold, transport og mat for det spanske filmteamet. Klyngeprosjektet mottar også støtte fra Innovasjon Norge.

Får du lyst til å dykke i Gulen? Syng ut under!

TØRRDRAKTEN PÅ: Sebastián Hernandis og José Manuel Herrero (t. høyre) gjør seg klare til å dykke i Gulen. De hadde også med seg en marinbiolog og Christian Skauge fra Dykkerfoto.no for å finne frem til de mest interessante artene.
CHRISTIAN SKAUGE
MAKRO: Dette bildet er av hodet til en kreps.
CHRISTIAN SKAUGE
VRAK: Dampskipet Frankenwald endte sine dager i farvannet utenfor Ytre Sula i Sognefjorden den 6. Januar 1940. Det har blitt kåret som Norges beste vrak for dykking.
CHRISTIAN SKAUGE
KRONEMANET: Periphylla periphylla er en dyphavsmanet som kan sees når den kommer opp til overflaten får å formere seg.
CHRISTIAN SKAUGE
MANGE ARMER: Denne tiarmede blekkspruten er fotografert utenfor Gulen dykkesenter.
CHRISTIAN SKAUGE
GOD SIKT: Her filmer teamet rundt en stein på cirka 25 ganger 25 meter.
CHRISTIAN SKAUGE