Mer enn 70 mann var i sving i går kveld og gjennom natten for å slukke brannen. Fredag formiddag var de tre kollegene sammen med de øvrige ansatte i Bergen brannvesen.

Byrådsleder Monica Mæland kom på besøk og spanderte kake, mens hun takket for innsatsen.

TOK KAKEN: Byrådsleder Monica Mæland spanderte kake på alle på brannstasjonen fredag. Brannsjef Johnny Breivik tar sats.
PER LINDBERG

— Hele Bergen takker dere. Dere forhindret en katastrofe. Tusen takk, stå på videre, sa byrådslederen.

Nilsen, Linde og Wiers tok seg tid til en prat med bt.no etter kakefesten i kantinen. De tre brannene kvelden før opptar hele Bergen. Journalister fra BA, NRK og TV2 var til stede.

— Det har ikke vært så mye journalister her siden «Rocknes» gikk ned, sier Nilsen.

Fokus på folk

— Det var jo ganske spesielt. Jeg husker jeg tenkte «hva skjer nå? Er det noen som prøver å sette fyr på hele byen», sier Wiers om de tre brannene.

— Klart man lurer på hva som skjer når det brenner flere steder samtidig, men mitt fokus var å få inn nok folk på de ulike stedene. Vi løp jo mellom brannstedene, sier Linde.

Sindre Wiers (33) er yngst av de tre og har kjørt ambulanse i åtte år før han begynte som brannmann for et år siden.

Ser dramatisk ut

I går hadde han fri, men ble innkalt da det begynte å brenne, først i Bredenbecksmauet. Wiers var en av åtte røykdykkere som Hans Petter Nilsen ledet.

— Jeg var oppe på taket sammen med kolleger og sto på siden for å hindre at ilden spredte seg til de andre husene. Plutselig slo stikkflammer opp i ansiktet på oss. Det var jo ikke farlig, men ilden kom ingensteds fra, forteller Wiers.

Et vitne har beskrevet det som om brannfolkene på taket nærmest tok på flammene.

— Det kan vel stemme, men det ser jo mer dramatisk ut enn det er, sier Hans Petter Nilsen.

Han ledet røykdykkerteamet, som Wiers var en del av. De hadde en tøff jobb inne i huset som brant.

Slitebrann

- Hvordan var det der inne?

— Det var svart røyk overalt, men ilden slo opp fra flere steder. Da måtte vi slukke den. Det var ulmebranner flere steder i huset som blusset opp, sier Wiers.

— Det var en slitebrann. Det brant i alle veggene, og ilden gikk i kanalene mellom ytter- og innerveggene, sier Nilsen.

Han forteller at det er ganske udramatisk å være røykdykker inne i hus som brenner. De har på seg underbekledning, finlandshetter og goretexbranndrakt. All hud er tildekket. I tillegg har de pusteutstyr og kommunikasjon med røykdykkerlederen.

— Men det kan jo bli veldig varmt. Vi kan være inne når det er 400 grader. Jeg tror det var hett der inne i går. De så nå rimelig røde ut i toppen, sier Nilsen.

— Det var ikke så veldig varmt, men det var tungt. Vi slet med å slukke brannen, sier Wiers.

- Farlig å senke guarden

Leif Linde bekrefter at brannen blusset opp igjen gang på gang i løpet av kvelden og natten.

— Det brant jo i veggene, og det var vanskelig å komme til. Røykdykkerne måtte skjære seg gjennom veggene for å komme til, forteller Linde, som var vakthavende sjef torsdag kveld.Utstyrt med slagspett, eller «universalnøkkel» som Nilsen kaller det, arbeidet røykdykkerne kontinuerlig for å komme frem til stedene der det brant.

— Faren er å slappe av. Når vi blir trøtte og tror vi har kontroll, må vi holde motivasjonen oppe, slik at vi ikke senker guarden og brannen blusser opp igjen, sier Linde.

Suppe og vann

Røykdykkerne jobber på skift. De er sjelden inne i et brennende hus i mer enn en halvtime. Da går de ut og trekker pusten.

— Vi har masse drikke på bilene. Dessuten spiser vi varm suppe for å få ny energi, forteller Nilsen.

I går, som ellers, var det avgjørende ikke bruke for mye vann inne i huset.

— Vi må bruke strålen riktig og spre vannet slik at hindrer at røyken antennes. Skjer det, får vi overtenning. Da flammer det opp overalt, sier Nilsen.

- Hva gjør dere da?

— Bruker vann på riktig måte og slukker flammene. Vi sjekker regelmessig temperaturen inne i huset ved å sette vannsprøyten opp i taket. Hvis ikke vannet renner ned igjen, er det så varmt at det fordamper. Da kan vi få overtenning.

Slangen er veien ut

I går som ellers var røykdykkerne utstyrt med alarm. Hvis de blir stående for lenge uten å bevege seg, ringer det hos røykdykkerlederen.

— Og ingen går inn i et hus uten å ha med seg vannslange. Hvis noe skjer, er slangen veien ut av huset, sier Nilsen.

Linde forteller at samtlige på stedet har sine roller. De er drillet og vet hva de skal gjøre.

— Vi lyktes med slukkingen fordi vi var heldige og dyktige, sier han.

SLAPPER AV: Hans Petter Nilsen (f.v.), Leif Linde og Sindre Wiers puster ut på brannstasjonen etter en tøff nattevakt.