Mandag starter rettssaken mot fem menn i Oslo tingrett. En 36-åring bosatt i Bergen står tiltalt for å ha organisert narkotikatransporten som ble avslørt lørdag 19. mai 2012.

Familiefaren kom til Norge mot slutten av 1990-tallet da han fikk opphold på humanitært grunnlag, ifølge en dom mot ham fra Bergen tingrett.

Dømt flere ganger

Han er flere ganger dømt for narkotikakriminalitet. I 2004 ble han dømt for oppbevaring av 19 gram heroin i Bergen.

Her er deler av narkotikabeslaget i campingvognen.
TOLLVESENET

Samme år ble han også dømt i Heggen og Frøland tingrett for innførsel av 500 gram heroin til Norge sammen med flere andre.

Nå er han igjen tiltalt for grov narkotikakriminalitet. 12. mai 2012 slo tollerne til mot to menn på Ryen i Oslo, et trafikknutepunkt på Oslos østkant. De kjørte en Audi personbil med en campingvogn på slep.

— Ført bak lyset

En nederlandsk 36 år gammel mann kjørte Audien. I passasjersetet satt hans 70 år gamle far. Begge innrømmer delvis straffeskyld etter tiltalen. De kjørte fra Nederland via Tyskland, Danmark og Sverige før de ble avslørt.

— Min klient erkjenner å ha innført cannabis, men følte seg ført bak lyset da det ble kjent at det også var amfetamin i campingvognen, sier Jan Christian Kvanvik, forsvarer for sjåføren.

Øyvind Bergøy Pedersen forsvarer 70-åringen. Han opplyser til BT at også passasjeren tar ansvar for innførsel av marihuana, men ikke amfetamin.

Tilfeldig kontroll?

Stoffet lå pakket i esker og pakker inne i campingvognen da Tollvesenet slo til på ettermiddagen.

Etter det BT kjenner til, er det opplyst at bilen og campingvognen ble undersøkt i forbindelse med en avgiftskontroll, men dette vil ikke Tollvesenet bekrefte.

— Jeg kan ikke si noe konkret om denne saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at Tollvesenet har hjemmel til å kontrollere biler selv om de ikke er ved grensen. Vi foretar for eksempel kontroll av hvilken diesel man kjører med. Slike kontroller kan lede til at kriminelle forhold, som for eksempel at smugling avdekkes, sier Paul Johan Ask, kontorsjef ved Tollregion Oslo og Akershus.

- Omfattende sak

Etter det BT kjenner til, skal det være flere personer som har vært i politiets søkelys, uten at man har klart å avdekke hvem disse er.

36-åringen i Bergen er altså tiltalt for å ha organisert og tilrettelagt innførselen. Statsadvokaten i Oslo mener han hadde kontakt med bakmannsapparat i Nederland.

— Dette er et stort beslag og en omfattende sak, sier statsadvokat Trude Sperre i Oslo.

Tolv dager i retten

Stein Erik Ottesen er forsvarer for 36-åringen i Bergen. Han har ikke besvart vår henvendelse.

Abdelilah Sahme og Matthias Wilding forsvarer de to mennene som er tiltalt for å skulle frakte narkotikaen fra Oslo til Bergen. Det har heller ikke lyktes BT å oppnå kontakt med forsvarerne.

Rettssaken mot de fem mennene starter i Oslo tingrett mandag. Det er satt av tolv dager.