Syv dager etter drapet på Hilda Feste er gjerningsmannen fortsatt på frifot. Ordfører i Os Terje Søviknes (FrP) gikk søndag en lang tur for å reflektere over uken som har gått.

— Vi er alle preget av det som er skjedd. Jeg kjente selv den avdøde, ikke som noen nær relasjon, men jeg har møtt henne noen ganger og visste godt hvem hun var. Det gjør noe med en, sier ordføreren.

- Høyt trykk

Selv har han opplevd et massivt press fra mediene etter drapet 1. nyttårsdag.

Vis hverandre litt ekstra omsorg og oppmerksomhet

Ordfører i Os Terje Søviknes (FrP)

— Noen av oss har en jobb å gjøre i forhold til dette. Vi i kommuneledelsen har øvd på å takle slike situasjoner som dette her, og det har kommet til nytte, sier han.

Søviknes sier han har mottatt mellom 50 og 100 henvendelser fra media hver dag etter drapet. Han har forståelse for det høye trykket.

— Det er naturlig at det blir sånn når noe så grufullt skjer, men vi må ikke la frykten råde, sier han.

Vil skjerme fra pressen

Fredag skrev bt.no at osingene har rensket jernvarehandlene for sikkerhetslenker etter drapet.

— Det er et eksempel på at journalistene søker nye vinklinger. Om det blir solgt flere sikkerhetslenker, er det et utslag av hendelsen, men det vil ikke si at vi er en hel bygd i frykt. Jeg skjønner at folk tenker sikkerhet og vil ha muligheten for å trygge seg, sier han.Nå vil han i enda større grad skjerme beboere og ansatte i kommunen fra pressen, slik at situasjonen kan få normalisere seg.

— Vi håper alle inderlig på en snarlig avklaring, men som politiet sier, er det ingen grunn til at dette skal skje igjen. For Os er det viktig at vi nå faller tilbake til hverdagen; vi må ta bygda tilbake igjen. Vi er riktignok en mellomstor kommune, men vi er først og fremst en bygd hvor det skal være godt for unger å vokse opp, sier han.

- Stor belastning

Søviknes hyller innsatsen til de ansatte i kommunen i uken som har gått.

— Spesielt våre ansatte i pleie- og omsorgsenheten har gjort en fantastisk innsats. De skal både håndtere situasjonen og fortsette å levere sine tjenester. Det har de klart på en utmerket måte, ære være dem for den jobben de har gjort, sier han.

Beboerne i gamlehjemshagen hvor Feste ble drept har fått et forsterket tilbud den siste uken. I tillegg har kommunen jobbet overfor de pårørende og egne ansatte.

— Men utover det, er det jo de som har stått nært på og de etterlatte som sitter med belastningen. Spesielt med tanke på alt medieoppstyret og det som har kommet frem av detaljer i saken, sier Søviknes.

- Vis omsorg

- Hva vil du si til de i kommunen som er redde?

— Det høres kanskje litt enkelt ut, men det er viktig at vi ikke lar frykten overstyre oss. Vi må ta hverdagen og bygda tilbake. Vi har vært gjennom tøffe ting før, men vi har alltid klart det. Vis hverandre litt ekstra omsorg og oppmerksomhet, så klarer vi dette i fellesskap. Så lar vi politiet gjøre jobben sin og håper på en snarlig avklaring på dette, er hans appell.

STORT PRESS: Os-ordfører Terje Søviknes har mottatt mellom 50 og 100 henvendelser fra media hver dag siden drapet på Hilda Feste 1. nyttårsdag.ARKIVFOTO: SCANPIX