— Vi skal ha bygg som er godkjente. Det er ingen som er fornøyd med det som har skjedd, sier Søviknes.

Han er imidlertid fornøyd med at Kviteskulen nå får ventilasjonsanlegg, slik at den kan drives i henhold til miljørettet helsevern.

— Man kan alltid lete etter årsaker og syndebukker, men det viktigste er at det nå blir gjort, sier han.

På oppløpssiden

Ingvar Torsvik, kommunalsjef for oppvekst og kulturi Os kommune, trodde ventilasjonsanlegget var på plass. Han merket glippen ved en tilfeldighet.

— Dette skulle jeg visst. Så enkelt er det. Jeg tar ansvaret for ikke å ha innhentet informasjonen, sier han.

Torsvik er irritert over at denne saken kommer opp nå, når kommunen nesten er i mål med helseverngodkjenning av skolene i Os.

— Det er utrolig trist å få en slik sak på oppløpssiden. De har skiftet tak og pusset opp skolene for titalls millioner, så kommer dette, sier han.

Kommunalsjefen synes situasjonen er ubehagelig.

— Vi forventer å få en klapp på skulderen for en fantastisk jobb, så havner vi isteden i samme kategori som kommunene som virkelig har forsømt sine skoler, sier han.

- Kommunikasjonen sviktet

Så sikker var kommunalsjefen på at arbeidet var gjort, at han for en måned siden sendte ferdigrapport til Fylkesmannen i Hordaland om Kviteskulen.

- Vi kan ikke gå inn og detaljkontrollere om rapporteringen er riktig eller ikke. Det tar vi for gitt, sier Kjellbjørg Lunde, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Hordaland.

Hun synes det er beklagelig at kommunen har feilrapportert, men mener det er positivt at de nå tar tak i problemet.

Kviteskulen er nå stengt i tre uker, mens avdelingen for teknisk drift i Os kommune installerer ventilasjonsanlegget. Marianne Kramer, leder ved teknisk drift i Os kommune, forklarer forviklingene med at det tok tid før den forrige sjefen ble erstattet.

— I tillegg var det rektorskifte på samme tid, og dette gjorde at kommunikasjonen sviktet helt, sier hun.