Bilen på bildet ble angrepet av medruss i Førde natt til 17. mai. Russebilen ble ramponert i flere omganger i løpet av natten. Morgenen etter var den totalt ødelagt. Men politiet syntes ikke det var noe å rykke ut for, skriver Firda.

— Minst 15

Russen hadde kalas på Festplassen i Førde. Stian Barlund og Jonny Solheimslid satt i bilen da den ble veltet for første gang.

— Det var minst 15 russ som angrep bilen. De veltet den over på siden, og speilet ble knust, forteller Solheimslid til bt.no.

Sjokkerte krøp de ut av bilen og fikk den på hjul igjen. De ringte straks politiet. Men da det kom frem at dette gjaldt en russebil, ville ikke politiet gjøre noe:

— Politiet sa at sånt trøbbel måtte vi regne med siden det var en russebil, sier Solheimslid.

Forbannet

Samme beskjed skal de ha fått da de ringte politiet på nytt litt senere.

— Dette skjedde i fire-fem-tiden. Klokken syv gikk vi på en russefrokost. Da vi kom tilbake var bilen veltet igjen, og frontruten var knust. Vi hadde ingen mulighet til å flytte bilen. Vi gikk hjem, og da vi kom tilbake senere på dagen var bilen helt ødelagt. Alle ruter var knust. Det var bulker overalt, sier Solheimslid.

— Det var en ubehagelig og frustrerende opplevelse, og jeg er nokså forbannet.

- Streng vurdering

Solheimslid eide Toyota Corollaen som han sammen med tre kamerater brukte som russebil. Han er ikke imponert over behandlingen fra politiet:

— Jeg synes det var ganske dårlig gjort. For bilen kunne vært reddet.

Politiinspektør Harald Vårdal ved Sogn og Fjordane politidistrikt sier han ikke har snakket med operasjonslederen som var på jobb natt til 17. mai.

— Men generelt kan jeg si det er en meget streng vurdering når det gjelder utrykninger. Liv og helse blir prioritert, sier Vårdal.

Til Firda sier Solheimslid at han synes dette er merkelig, særlig fordi politiet bare enn time før angrepene begynte var på stedet for å sørge for at musikken ikke var for høy.

- Var strøken

Solheimslid hadde planer om å bruke bilen også etter russetiden. Det endte med at han leverte den til et monstertruckshow som skulle være i Førde senere på dagen 17. mai.

— De hentet den mot at jeg fikk vrakpanten. Det føles ganske surt. Bilen var strøken. Ingen feil på EU-kontrollen. Den hadde holdt i minst to år til, sier Solheimslid om 85-modellen.

Han forteller at ramponeringen er politianmeldt. Selv har han ingen anelse om hvem pøblene var.

Hva synes du om russens herjinger? Si din mening!

Sigbjørn Løland Torpe