To dager før politiet mener han drepte Ingvild Myking (37) forsvant mannen fra Sandviken sykehus.

På eget ønske hadde han samme dag bedt om å bli overført tilbake til Bergen fengsel. Klokken kvart over ett ringer Sandviken til Bergen fengsel og ber om at han hentes. Da fengselsbetjentene kommer en time senere er han borte.

Etter hva BT kjenner til skal 34-åringen ha bedt en ansatt som ikke hørte til på avdelingen der han var, om å låse ham ut. Vedkommende skal ha låst den nå drapssiktede 34-åringen ut, slik at han kunne spasere ut hovedinngangen på Sandviken sykehus uten at noen fattet mistanke.

Familiens bønn

Familien til den drepte, Ingvild Myking (37), føler de vet for lite om hvilke vurderinger som ble gjort av Sandviken sykehus, og ønsker derfor ikke nå å kritisere sykehusledelsen.

Familien stiller imidlertid spørsmål med hvordan 34-åringen kunne slippe ut.

— Slik at ingen andre skal måtte oppleve det vi har opplevd, ber vi om at regelverket og systemet for fanger som blir overført til psykiatrisk sykehus blir gjennomgått, sier familien til BT, via sin bistandsadvokat Beate Hamre.

— Familien sier det er en stor sorg å miste Ingvild på en slik forferdelig og brutal måte, sier bistandsadvokaten.

Ledelsen ved Sandviken sykehus har hele tiden understreket at det ikke ble brukt vold under den siste rømningen, men vil ikke kommentere om den skyldes en tabbe fra en ansatt på sykehuset.

— Det kan være at vi har gjort andre feil enn akkurat det som skjedde da mannen rømte: Har vi gjort de rette medisinske vurderingene? Var pasienten på rett sikkerhetsnivå? Hvorfor tok det så lang tid før han ble pågrepet, og har varslingsrutinene til politiet fungert slik de skal, spør Hans Olav Instefjord, leder ved Sandviken sykehus.

Sykehuslederen vil ikke selv svare på spørsmålene han stiller. Det overlater han til Helsetilsynets granskning.

Sykehuset ansvarlig

Før begge rømningene i sommer satt 34-åringen på en lukket avdeling, og ikke på sykehusets langt sikrere og strengere sikkerhetsavdeling.

— Dersom vi ikke har politivakt på forbrytere, vil disse kunne true og bruke makt for å komme seg ut fra lukket avdeling, sier Instefjord.

— Hvorfor var ikke 34-åringen på sikkerhetsavdelingen?

— Det svaret er å finne i journalene og de faglige vurderingen som er gjort. De tilsa ikke at pasienten skulle være på sikkerhetsavdelingen, sier Instefjord.

I går ble 34-åringen overført fra Bergen fengsel til sikkerhetsavdeling på Sandviken sykehus, opplyser fengselsdirektør Kjetil S. Evjen.

Fungerende ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgen, Andreas Skulberg, vil ikke kommentere sikkerhetsvurderingene som tidligere er gjort på Sandviken, eller om 34-åringen burde ha blitt flyttet over på en strengere avdeling umiddelbart etter rømningen 15. juli.

— Kriminalomsorgen har mellom én og fire rømninger fra lukkede fengsler de siste årene. Når man blir tatt, blir man satt inn under et strengere regime, sier Skulberg.

Han understreker at det er Sandviken sykehus som er ansvarlig for fanger som blir overført til sykehuset fra fengsel.

Fengselet: - Har tillit

Direktør ved Bergen fengsel, Ketil S. Evjen, beskriver samarbeidet med Sandviken sykehus som godt.

— Har Bergen fengsel tillit til Sandvikens sikkerhetsvurderinger?

— Ja, det kan jeg si at vi har, sier fengselsdirektøren.

— Selv når er en person rømmer tre ganger?

— Ja, det vil jeg si at vi har. Vi har jevnlig innleggelser ved sykehuset, og dette er et spesielt tilfelle. Legene ved Sandviken er anerkjente fagpersoner, som jeg har full tillit til, sier Evjen.

Fanger som blir overført til vanlige sykehus blir holdt under vakt av fengselsbetjenter, dersom det er risiko for rømning eller at de skal begå nye lovbrudd.

— Når innsatte legges inn under tvang i psykiatriske sykehus har vi vanligvis ikke vakt på dem. Det går bra, fordi psykiatriske sykehus da har nødvendig lovhjemmel for å holde dem tilbake med makt. Stort sett har psykiatriske sykehus også bygninger, kompetanse og systemer som gjør at det fungerer bra, sier Andreas Skulberg, fungerende ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgen.

Vegar Valde