Det var i 19-tiden søndag det skjedde. Line Therese Lien var på besøk hos sine foreldre på Størdal i Askvoll da hennes 15 år gamle nevø Even Lien så fem spekkhoggere svømme innover fjorden. De fikk rasket sammen fotoutstyret, et speilreflekskamera og en telelinse (18-200 mm), og kastet seg båten. Der begynte hun å knipse.

— Det var en helt utrolig opplevelse å få se disse svære dyrene, sier hun.

Lien forteller at det trolig var en mor som var på tur med sine fire unger. Størrelsen på det største dyret anslår hun til å være seks-syv meter lang. Opplevelsen var alt annet enn skummel.

Hørte et voldsomt pust

— Det var veldig behagelig, veldig rolig. Tempoet de svømte i var lavt. De var kanskje oppe en åtte-ni ganger og så var de vekke i sånn cirka fem minutter.

— Var det lett å finne dem igjen når de forsvant?

— Vi hørte et volsomt pust da de kom opp igjen. Det var dermed lett å finne dem igjen. Det eneste vi trengte å gjøre var å være stille og lytte.

Lien forteller at fordi båten deres bråket så mye valgte de å holde litt avstand. Derimot var det en anenn båt som gikk helt tett på. Langs land sto det masse folk og fulgte med på de store dyrenes svømmetur. Hvalsafarien begynte med at de fulgte spekkhoggerne fra Størdal og helt inn i Stongfjorden. Der inne snudde de og svømte ut igjen.

— Jeg lever lenge på denne historien her.

Mest vanlig med niser

Etter en time gikk solen ned bak de høye, bratte fjellene som omkranser den gamle industribygden Stongfjorden. Det ble dermed vanskeligere og vanskeligere å ta biler. For hobbyfotograf Lien var lyset hovedutfordringen seint i går ettermiddag.

— Lysforholdene og skarpheten i bildet var det viktigste for meg. Og så selvsagt måtte jeg ha rask lukkertid fordi båten var i bevegelse. Bildene ble best når båten sto helt i ro, sier hun.

— Er det vanlig å se spekkhoggere i dette området?

— Det er ikke veldig vanlig, men det har vært observert her tidligere. Det er nok niser som er mest vanlig, sier hun.

Line Therese Lien kom over en liten spekkhoggerfamilie da hun var på ferie hos foreldrene sine i Stongfjorden, Askvoll.
Privat