Som et eksperiment satte bt.no ut kopper og kar på toppen av BT-huset i Krinkelkroken i Bergen sentrum tirsdag.

Da vi sjekket på kvelden, var det fullt av små, svarte prikker.

Det ser ikke akkurat delikat ut, men professor Jan Mangerud ved Institutt for geovitenskap på Universitetet i Bergen forsikrer at det ikke er farlig.

— Det er vondt å få i øynene, men dette kan du bare spise. Det er som når ungene spiser sand, sier han etter å ha studert bildet.

— Før han legger til:

— Jeg foretrekker noe søtere til dessert.

Det er vondt å få i øynene, men dette kan du bare spise. Det er som når ungene spiser sand.

Professor Jan Mangerud

Glass

Det vi ser, er etter alt å dømme aske fra vulkanutbruddet på Island i helgen. Steinene er egentlig små glassbiter.

— Jeg har også samlet litt på et papir hjemme, men det er for smått til at det er mulig å avgjøre hva egentlig er. Jeg må ta det med på kontoret og sjekke. Men det er klart at vulkansk aske er et nærliggende alternativ. Jeg ser ikke noe som motsier det, sier han.

74-åringen har studert vulkanaske i mange år, men først de to siste årene har han fått oppleve nedfall i større mengder.

— Det har ikke vært noe stort nedfall over Norge siden Katla-utbruddet i 1918, så jeg har ikke opplevd det i min tid før i fjor. De siste to årene har vært helt spesielle, og det er veldig snodig at det kommer to år på rad.

- Er det noen forskjell på det som kom i år og i år?

— Den største forskjellen er at partiklene i år er større, og har større egenvekt.

Svovellukt

bt.no har fått tips om svovellukt blant annet i Loddefjord, og det er målt svært høy forurensning på Danmarks plass.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning skyldes ikke forurensningen lokale kilder, men antas å komme fra vulkanutbruddet på Island. Den siste målingen i Bergen viser verdier på hele 417,1 mikrogram av svevestøvet PM10 per kubikkmeter luft.

KAN VULKANASKE. Jan Mangerud ved UIB har studert vulkanaske i mange år.
JO HJELLE

— Det er ikke urimelig at det kommer svovelsyre. Det oksideres i luften til svovelsyre. Men det er som er mer farlig, er glasspartiklene, sier Mangerud.De som har luftveisproblemer, bør likevel lytte til dette rådet:

— Folkehelseinstituttet råder hver enkelt person til å kjenne etter om han/hun reagerer på svevestøvet og eventuelt holde seg mest mulig innendørs.

MØRKE SKYER: Den uhøytidelige målestasjonen håvet inn partikler fra det blytunge skydekket over Bergen.
OLE VALAKER