• Slik vi ser det har billettkontrollørene allerede lov til å holde tilbake snikere, sier driftsleder Tommy Sæle i Bedriftskontroll AS. De har ansvaret for billettkontroll på alle busser inn mot Bergen og Oslo.

MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

— Men dette lovforslaget er en grei presisering, legger han til.

Ifølge Bedriftskontroll reiser inntil tre prosent av busspassasjerene inn mot Bergen sentrum uten gyldig billett. For ett år siden snek under en prosent av de reisende. Han varsler flere kontroller i Bergensområdet framover.

- Ingen forandring Sæle tror forslaget blir vedtatt av politikerne.

— Noe må gjøres. Men i praksis betyr dette forslaget ingen forandring for våre arbeidsmetoder. Det er sjelden vi har behov for å holde folk tilbake, i hvert fall ikke her på Vestlandet. Når folk blir stoppet, forstår de at de har gjort noe galt, og har ikke noe problem med å betale for seg, sier Sæle.

90 timer utdanning Alle billettkontrollører skal ha gått gjennom et vekterkurs på 50 timer. De skal også gjennom ti timer etterutdannelse og en praksisperiode på tretti timer før de er fullt utlært.

— Dessuten kurser vi kontrollørene kontinuerlig i psykologi og konflikthåndtering. Billettkontroll er et veldig vanskelig arbeidsområde for de som ikke er spesielt trent, sier driftsleder Tommy Sæle.