— Dette er en historisk begivenhet, sa Torstein Dahle, RV.

— Jeg håper inderlig alle de som har stått frem med sine historier føler de blir tatt på alvor, sa Ragnhild Hedemann.

Halvannen uke før valget samlet politikerne i Bergen seg om de siste årenes mest smertefulle sak. I fellesskap satt de punktum for historiens verste barnehjemsskandale.

Erstatningen og unnskyldningen tidligere barnehjemsbarn nå får, er historisk.

- Uvirkelig

For Per Landås, som bodde på Bergens Guttehjem på Garnes fra han var 8 til han var 14, var gårsdagens pressekonferanse nesten uvirkelig.

— Dette hadde jeg aldri trodd. Det var utrolig å høre alle politikerne komme med en sånn oppriktig beklagelse. Jeg føler meg veldig lettet over at dette snart er over, for det har vært en tøff prosess, sier Landås.

Inntil 725.000 kroner kan tidligere beboere i kommunens gamle barnehjem få i erstatning. Det er over en halv million kroner mer enn staten gir i erstatning i tilsvarende saker.

Titalls millioner

— Erstatningene kan koste kommunen opp mot 50 millioner kroner, sa byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen på pressekonferansen i går.

Beløpet kan også bli langt høyere. Barnehjemsgranskerne, som la frem sin rapport i juni, mener det kan ha bodde tusen barn på barnehjem i Bergen i årene 1954 til 1980. Alle disse kan søke om erstatning.

Men ikke alle er i stand til det. Mange av barnehjemsbarna har i dag store rusproblemer, andre er psykiatriske pasienter og noen er allerede døde. Og heller ikke alle hadde det like ille på barnehjem. Når beløpet skal bestemmes får søkerne individuell behandling.

— Denne ordningen er vi alle enige om, så får vi bare ta de utgiftene som måtte komme, sier Strøm-Erichsen til Bergens Tidende.

I tillegg til erstatning lover politikerne å stille et servicekontor til disposisjon for tidligere barnehjemsbarn. Her skal en ikke bare få hjelp til å søke om erstatning, men også hjelp til å søke om bolig, utdanning, arbeid og avrusning hvis noen ønsker det.

— Jeg tror servicekontoret for mange kan bli vel så viktig som erstatning, sier byrådslederen.

Barnehjemsbarna kan søke om erstatning frem til utgangen av neste år.

Dropper søksmål

Flere av barnehjemsbarna har stevninger mot kommunen i gang. Nå vurderer

de å trekke søksmålet.

— Eg e' ikkje fra Norge, eg e' fra Bergen, og i dag er jeg stolt av dere, sa advokat Per Magne Kristiansen. Han representerer en rekke barnehjemsbarn og vil nå anbefale sine klienter å droppe søksmålet.

Allerede om to uker skal etter planen de første tre sakene opp. Åge Hagevik, er en av saksøkerne fra guttehjemmet på Garnes.

— Politikerne har bevist at de ønsker å gjøre opp. Nå får vi vurdere om vi skal trekke saken, sier Hagevik.

Advokat Spydevold, som har saksøkt staten på vegne av sine tre Morgensol-klienter, vurderer også å trekke stevningen.

— Politikerne har virkelig forstått at det er blitt begått svært grove overgrep mot disse barna. At det nå blir tilbudt en generell erstatningsordning er helt enestående, sier advokat Randi Hagen Spydevold.

Dersom noen velger å kjøre sakene gjennom rettssystemet, vil de bli møtt med krav om foreldelse.

— Vi kan ikke prosedere på noe annet. Og vi vet det i rettssak vil komme frem påstander mot barnehjemsbarn som kan bli veldig belastende. Med denne erstatningen, håper vi å unngå rettssaker, sier Strøm-Erichsen.

Krever staten som vert

Like fast bestemte på å gjennomføre erstatningsordningen, ja like enige er bergenspolitikerne om at staten må på banen. Høyt.

— Staten har et helt soleklart ansvar. Det var staten som førte tilsyn med barnehjemmene. Det er helt urimelig om vi ikke får drahjelp, sier RVs Torstein Dahle.

— Det er helt selvsagt at staten skal bidra, mener Høyres byrådslederkandidat, Monica Mæland. Men hvor stor del av regningen staten tar, er helt uavklart.

LETTET: - Nå tror jeg at jeg kan legge bak meg veldig mange av opplevelsene, sier Per Landås. Endelig var bergenspolitikere vel verd en omfavnelse.<p/>FOTO: TOR HØVIK