— Dette er uverdig. En gravplass må være et sted for ro, for å minnes, reflektere og sørge, sier Oddny Miljeteig (SV), nestleder i Komite for kultur, idrett og næring i Bergen kommune.

REAGERER: Oddny Miljeteig.
ØRJAN DEISZ

BT omtalte torsdag at så mange som 670 gravstøtter i Bergen er dekket med svarte sekker. Sekkene er blitt hengt opp av gravstein-firmaet Akasia. Det skal vise at firmaet ikke har oppnådd kontakt med de ansvarlige for gravsteinene.Sekkene vekker sterke reaksjoner, og bilder av gravstøttene har blant annet versert på Facebook.

— Som en skrekkfilm

Også Miljeteig reagerer på bildene av tildekte gravstøtter, og synes det visuelle inntrykket de svarte posene gir er forferdelig.

— Man skulle tro bildene var fra innspillingen av en skrekkfilm, ikke fra en gravplass, sier Miljeteig.

Daglig leder Ove-Christian Fredriksen Akasia forteller at de har hatt dette systemet i et halvt år.

Gravsteinene dekkes til etter at det har vært en rød lapp festet til steinen i et halvt år.

— Vi har rundt 15.000 graver hvor vi mangler noen som er ansvarlig for gravplassen. Før fjernet vi steinen etter et halvt år, men vi fikk så sterke reaksjoner fra pårørende på det. Dette er verdigere enn å finne en grav uten gravstein, sier Fredriksen.Han forteller at de ikke har fått noen klager på ordningen fra pårørende, og at det er første gang han har fått negative reaksjoner på dette.

Miljeteng har et forslag til hvordan man heller kunne løst det.

— Det å henge opp en lapp er helt greit. Og man kan henge opp en slik påminnelse en stund på forhånd. Man bør få greie på om folk vil fortsette å videreføre graven uten å herse med dem, sier hun, sier hun

SV-politikeren sier hun også vil ta opp saken med kirkebyråd Gunnar Bakke.

- Forstår folks reaksjon

Bakke har tatt kontakt med firmaet for å få mer informasjon. Han sier han vil fortsette å jobbe med saken.

— Jeg vil be dem vurdere å gjøre dette på en annen måte, en som ikke virker så støtende på folk, sier han.

Han forstår godt at folk reagerer negativt på sekkene.

— Jeg har forståelse for at det kan oppleves uverdig, og at man kan få den reaksjonen. En gravplass er en spesiell plass å gå for mange. Det må vi ta til etterretning, og det forstår jeg at Akasia også har gjort, sier Bakke.

Han var selv ikke klar over at Akasia gjorde dette, og mener de bør finne en annen metode å kreve inn leie for gravene.

— Det er jo jobben deres. At de før fjernet gravstøttene vekket jo også reaksjoner, men det gjelder å finne en balanse her. Akasia må få gjøre jobben sin, men på en måte som ikke er støtende.

ANDRE STEG: Først blir steinene merket med en rød lapp. Etter et halvt år dekkes de til med svart
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN