— Vi er stolte av å representere en nesten samlet medlemsmasse i denne konflikten. Det er ok å streike når du vet du har så mange i ryggen, det føles riktig, sier lærer Per Christian Strøm.

Han skulle hatt sin første arbeidsdag på den nye skolen i dag. I stedet sitter han i en fluktstol foran inngangen, ikledd streikeuniform.

— Det var ikke overraskende at de valgte å ta ut signalskolen blant videregående skoler i Hordaland. Alle gleder seg til å starte opp, men vi streiker jo for at det skal bli en bedre skole enn det ville blitt, sier Strøm.

Engasjerer mer enn lønn

Utdanningsforbundet har streiket siden 1. juli, men mandag ble streiken trappet opp med 5500 lærere over hele landet. I Hordaland streiker 873 lærere, fordelt på 26 ungdomsskoler og videregående skoler.

66 lærere ved Amalie Skram videregående skole er tatt ut. Svært mange av dem hadde møtt opp foran skolen mandag formiddag, der de i puljer nå skal stå streikevakt så lenge streiken vaerr.

Fylkesleder John Torsvik i Utdanningsforbundet i Hordaland sier det er en engasjert medlemsmasse.

— Arbeidstid er noe som virkelig engasjerer. Det så vi også på oppslutningen rundt uravstemmingen. Lønn er også viktig, men setter man det opp mot arbeidstid er det siste klart viktigst for lærerne, sier han.

Mandag morgen ble det arrangert streikemøte for alle streikende i Hordaland i Bergen.

— Der var det nesten 100 prosent oppmøte. Så dette tar de alvorlig, sier Torsvik.

Partene møtes

Mandag ettermiddag klokken 16 skal partene i konflikten møtes for første gang siden det tvungne meklingsmøtet 30. juli. Møtet skal være et såkalt «forberedende møte».

Kolbjørg Ødegaard i Utdanningsforbundets streikekomité understreker at det ikke er snakk om noe formelt meklingsmøte. Hun har jevnt over lave forventninger.

— Vi følger vår opptrappingsplan og finjusterer opplegget. Rundt i landet er aksjonen godt i gang. En ny runde hos Riksmekleren nå måtte eventuelt bygge på frivillig mekling, og det har ikke vi gått med på. Det er KS som må komme med noe bedre, sier Ødegaard til NTB.

Avtale med tillit

Torsvik i Utdanningsforbundet i Hordaland er spent på hva som vil komme ut av møtet.

— Det er en viktig dato som kommer den 18., sier Torsvik, og henviser til skolestart.

— Skal vi unngå at elever blir direkte rammet, må vi bruke de nærmeste dagene godt. Det er bra om streiken kan avblåses, men ikke for enhver pris, sier Torsvik.

- Hva må til for at det blir en avtale dere kan godta?

— Den må tydelig uttrykke tillit og gi tilstrekkelig fleksibilitet til at vi kan gjøre jobben vår godt.

Også lærer Per Christian Strøm er spent på møtet mellom partene.

— Det blir det første signalet vi får. Alle er spente på om det er noen bevegelse hos KS, sier han.