• Vi trenger åpne hjerter og engasjement fra folket. Det er veien mot varig fred. Og det er nettopp det over 5000 i Bergen har gitt oss håp om nå.

Palestineren Ahmed Abu-Geeda var blant de over 5000 som demonstrerte mot krigen i Irak i Bergen i går ettermiddag. Han tilhører en palestinsk familie som flyktet fra ufred i Palestina i 1948, til etter hvert verre livsvilkår i Irak. Når bombene nå hagler over landet flere av hans nærmeste slektninger befinner seg i, opplever Ahmed en blanding av sorg, fortvilelse og ekte glede.

— Se på dette folkehavet. Se på alle de unge, eldre, ja på alle variasjoner av nordmenn som viser ekte engasjement. Som åpner sine hjerter og ber om fred. Det gir mange av oss fra Irak håp om at vi er på den riktige veien, sier Abu-Geeda til Bergens Tidende.

— Før følte jeg meg alltid som en flyktning i Bergen. Etter den forrige demonstrasjonen mot Bush i Bergen, 15. februar, har jeg følt meg som en nordmann i et fargerikt fellesskap, sier han.

Sterkt engasjement

— Stopp krigen i Irak, lød det taktfast fra det lange demonstrasjonstoget gjennom sentrumsgatene i Bergen i går. Og det var aldri tvil om at det var mennesker med ekte engasjement som skrek mot Bush, Blair, USA og Storbritannia. Og som samlet seg bak paroler som «Krig er forakt for liv», «Fred er å skape», «Stopp bombingen nå». Det store flertall av demonstrantene var unge.

— Vi er ikke dumme selv om vi er unge. Det er vår fremtid det handler om. Derfor ville vi være med å protestere mot at barn i andre land nå er i fare, sa Trine Brevik Aksnes (13) og Isabel Byrkjeflåt (13) fra Sandviken innimellom de taktfaste ropene. Like bak gikk en 17 år gammel pike, Fatima Fowsi Al-Ali (17), opprinnelig fra Irak. Hun tenkte på onkler, tanter og andre nære slektninger som var svært nær da bomber haglet over Bagdad natt til lørdag.

— Jeg er veldig bekymret for mine i Bagdad. Men engasjementet jeg føler her i Bergen gir meg styrke og håp, sier hun til BT.

Godt fornøyd

For fem uker siden var det minst 15.000 i Bergens gater som sa klart nei til Bush og et eventuelt angrep mot Irak. I går var tallet betydelig redusert, selv om ingen med sikkerhet kan si antallet.

— Vi hadde nok håpet på noen flere enn de vel 5000 vi mener å ha registrert lørdag, sa aksjonsleder Per Rune Henriksen i Fredsinitiativet til BT da det hele var over i går. - Men i det sure været er dette veldig bra. Vi vil aksjonere igjen dersom krigen fortsetter, sier han, og karakteriserer gårsdagens tog mot krig som folkets røst mot det som skjer i Irak.

— Her gikk ikke de profesjonelle demonstrantene. Her var det vanlige folk med ekte følelser og engasjement, sa Henriksen.

80-åringer var med

Blant dem var det bergenske ekteparet Peder Olai og Elsa Betty Sivertsen.

— Jeg er ikke med fordi jeg er sint på noen. Jeg er med fordi jeg har opplevd krig i vårt eget land og vet hva dette er. USA skulle ha hørt på FN, sa 80 år gamle Peder Olai Sivertsen til BT, før han og fruen gikk videre blant unge som ropte fy-ord mot George W. Bush.

— Bush driver et livsfarlig maktmisbruk. I ren Batman-stil forsøker han å fortelle hva som er rett og galt i verden. Men beklager Bush. Vi biter ikke på, sa leder i Utdanningsforbundet, Ingunn Alvær, en av flere som talte på Torgallmenningen i går. - Når krever vi en klar fordømmelse av krigen, og full åpenhet om Norges indirekte og direkte bidrag, sa hun, og snakket da direkte til Bondevik og resten av regjeringen.

— Som prest blir jeg skamfull når president Bush og andre ledere ønsker Guds velsignelse over krigen, sa gateprest Tor Brekkeflat.

— Det er vår oppgave å opprettholde antikrigspresset mot våre politikere. Det er den eneste måten vi kan bidra til en ende på denne USA-ledete terroren. Det er vår plikt som medmennesker, sa lederen av FN-sambandet i Bergen, Jorge Dahl, i en av apellene til demonstrantene. Han understreket at FN i dag står sterkere enn om USAs diplomati hadde seiret. - Det er i virkeligheten USA som har lidd nederlag med sin steile holdning, sa Dahl, blant annet.

Tenker på de i Basra

— Til nå er det bare folket i Irak som har lidd nederlag. Og det vil de fortsette med hvis ikke USA og andre skjønner at det er folket som må støttes hvis vi skal bli kvitt Saddam Hussein uten at flere uskyldige skal lide. Vi vil alle ha bort Iraks leder. Men det må skje med hjelp til Iraks folk. Ikke krig mot Irak, sa Aladdin Alzubaidi (38) fra Basra i Irak til BT da toget løste seg opp i Bergen i går.

Fredag snakket han med sine kjære i Basna. De fortalte at amerikanerne hadde kontroll rundt byen, men at kamper foregikk i selve byen. - De fryktet for mer ondt. For lidelse, sa Aladdin, som selv var isolert på den måten i Basra i 1991. - Jeg vet nordmenn vil hjelpe oss. Og jeg vet dere prøver å forstå. Men det er ikke så lett å sette seg inn i hva man føler når bombene smeller i nabolaget, og skuddvekslingen høres like i nærheten. Står vi sammen, over landegrensene, vi vanlige folk, er det håp om at dette aldri skal skje igjen, sa han.