Hjemmesykepleieren skal ha vært hjemme hos en 86 år gammel bruker, da han ble skutt og drept med hagle. Da den 86 år gamle mannen skulle vise frem våpenet til 30-åringen, gikk det av. Det dødelige skuddet traff den unge mannen. Dette er hendelsesforløpet politiet foreløpig arbeider ut fra.

– Det er tragisk å tenke på at det er en ung mann som har omkommet i arbeidstiden. Dette er tungt, først og fremst for pårørende, men også for kommunens ansatte, hjelpeapparatet og ikke minst politiet, sier ordfører i Kvam, Astrid Farestveit Selsvold.

– Et uhell

Hendelsesforløpeg er basert på det 86-åringen selv fortalte da han ringte politiet og under en kort samtale på åstedet senere.

– 86-åringen ringte selv politiet klokken 09.55 i morges og meldte fra, forteller politiinspektør Ernst Rossebø, leder for felles etterforskningsenhet ved Rogaland politidistrikt..

Ifølge den eldre mannen var skuddet et uhell. Det skal ha blitt avfyrt kun ett skudd. Mannen er nå siktet for uforsiktig omgang med våpen.

– Bred etterforskning

– Når det er sagt, så må det tilføyes at vi vil foreta en bred etterforskning av saken og at dette er en foreløpig siktelse, sier Rossebø.

Krimteknikere fra Rogaland politidistrikt var på plass på åstedet like etter klokken 19.30. Noen få minutter etter klokken 21 ble den døde 30-åringen fraktet ut. Han fraktes til Gades institutt for obduksjon. Krimteknikerne har nå avsluttet sitt arbeid på åstedet for kvelden, men vil fortsette i morgen.

Politiet kan foreløpig ikke bekrefte om mannen hadde tillatelse til å ha dette våpenet.

– Ingenting tyder på noe annet, men det er noe vi vil sjekke senere, sier Rossebø.

Det er foreløpig usikkert når mannen vil bli avhørt.

– Vi håper at han kan avhøres i kveld. Det avhenger av hvilken tilstand han er i og om han kan forklare seg, sier politiinspektøren.

Rossebø kan ikke si med sikkerhet hvor skuddet falt. Han ønsker ikke å si noe om hvor skuddet traff.

Rogaland-politiet overtok

Politiet holdt i ettermiddag fortsatt på med å sikre åstedet.

Rogaland politidistrikt er blitt bedt om å ta ansvaret for etterforskningen, ettersom den avdøde har familie som er ansatt i Hordaland politidistrikt.

– Teknikerne fra Hordaland politidistrikt har kun sikret åstedet, slik at det skal være mest mulig urørt når vi kommer fram, sier Rossebø.

To tekniske og to taktiske etterforskere fra Rogaland politidistrikt var i ettermiddag på vei til Øystese.

– Hordaland politidistrikt har via statsadvokaten i Hordaland gitt uttrykk for at det her er behov for settepolitimester. Derfor har jeg bedt Rogaland politidistrikt etterforske saken, sier førstestatsadvokat Harald L. Grønlien ved Rogaland statsadvokatembeter.

Obduseres torsdag

Ettersom politiet tror det er et uhell, er det ikke kalt ut rettsmedisinere til åstedet. Etter det BT forstår vil avdøde bli sendt til Gades institutt og bli obdusert torsdag morgen.

Ledelsen i Kvam herad har i hele dag hatt møter om dødsfallet.

– Kommunens kriseledelse har vært samlet helt fra morgenen av i forbindelse med en øvelse Fylkesmannen har, sier rådmann i Kvam herad, Harald Inge Anderssen.

– Hva har dere gjort i løpet av dagen?

– Vi har fulgt de prosedyrene vi har i denne typen situasjoner. Vi har tatt oss av pårørende og ansatte, først de nærmeste og så de litt fjernere. Det er mange som er berørt, dette er et lite samfunn, sier Anderssen.

Hva har dere gjort i forhold til de pårørende?

– Vi ringer og besøker dem på dørene, og har samlet skoleklasser der det er nødvendig. Vi har informert skoler der det går barn som er involvert i hendelsen, og så langt mener vi at vi har lykkes godt med å komme ut med informasjon, sier Anderssen.

Kommunen opprettet i dag et møtested der den avdøde 30-åringens kolleger kunne samles og bearbeide den tragiske hendelsen.

— Både pårørende til begge parter og kolleger er ivaretatt. Dette arbeidet vil fortsette også de nærmeste dagene, sier Selsvold.

Deisz Ørjan
Åstedet ligger i sentrum av Øystese.
Deisz Ørjan
Liv Solli Okkenhaug (MMS)
Politiet kom frem til huset i 10-tiden i formiddag. Senere kom krimteknikere og taktiske etterforskere til stedet.
Deisz Ørjan
Arne Hofseth