Utenfor Sundt Motehus i Bergen strømmer tonene fra Rich Alexanders kassegitar. Her har den australske singer-songwriteren spilt for bergensere i månedsvis, enten de haster forbi eller stopper opp og lytter.

Nå kan det imidlertid bli slutt på alt sammen.

Grønn Etat i Bergen foreslår å endre reglementet for bruk av kommunale parker, friområder og sentrale byrom til kulturarrangementer slik at det omfatter gatemusikanter:

FORBUDT OMRÅDE: Her får ikke gatemusikantene lov å spille lengre.
Skjermdump: Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing

«Gatemusikanter tillates ikke å opptre på Torgallmenningen, samt 10 meter inn i de tilstøtende sidegatene», heter det i fagnotatet fra etaten. Byrådet skal behandle saken om en uke (se fakta).

— Ekstremt

— Hvis noe slikt går gjennom, er det svært alvorlig for meg. Dette er hovedinntekten min. Da sier det seg selv at jeg er bekymret, sier Alexander.

I nesten ett år har han stått på nettopp dette hjørnet på Torgallmenningen og spilt. Alexander er for mange blitt et fast innslag i bybildet, noe han håper å kunne fortsette med.

— Jeg er her fordi jeg ønsker å tilføre noe til byens atmosfære. Et forbud virker veldig ekstremt. Kommunen burde heller vurdere kvaliteten på musikken, og ut fra den regulere hvem som får spille eller ikke. Spesielt om sommeren når veldig mange musikere kommer hit.

Velforening fikk gehør

Bakgrunnen for forslaget som byrådet nå skal ta stilling til, er ifølge kommunen «mange henvendelser fra publikum vedrørende støy».

I sommer sendte Torvalmenningens Vel, en sammenslutning av huseiere og næringsdrivende på Torgallmenningen, inn en klage.

Bedrifter som Sundt varehus, hurtigmatstedene McDonald's og Dolly Dimples og flere hoteller er med i foreningen.

— Vi sendte et brev til Grønn Etat. Personlig synes jeg totalforbud er å gå vel langt. Men regelverket må innskjerpes. Det har til tider vært for mye og for dårlig kontroll på musikken som har vært der, sier forretningsfører og kontaktperson Arne Storetvedt.

- Anstrengende og støyende

Byrådet er enig i konklusjonen og har laget et kart over hvor det ikke er lov å spille. Området dekker i all hovedsak hele Torgallmenningen.

— Vi har fått uttallige henvendelser, oppfordringer og spørsmål fra næringsdrivende og naboer om at vi ikke skal tillate gatemusikk i dette området. Det er anstrengende, støyende og gjør det problematisk for dem å være der, sier byråd Eiler Macody Lund (Frp) til BT.

«Tragisk» vs. «Endelig»

BTs Facebook-side haglet det inn med kommentarer i lys av forslaget, både positive og negative. Flere synes det er trist at Torgallmenningen kan bli tom for både panfløyter og popmusikk.

«Støy? Synes det er stas med ulike musikantar rundtom på Torgalmenningen, både gode og dårlige», skrev en. «Endelig», konkluderte en annen. «Tragisk. I sommer danset et eldre par til musikken fra noen som spilte. Så nydelig, vakkert og levende», het det i en annen kommentar. «Hva med en audition for å få tillatelse til å spille på gaten?», spurte en.

I løpet av en liten time hadde over 400 mennesker trykket «liker» på innlegget.

Politiet involveres

Gatemusikanter vil fortsatt kunne spille andre steder i Bergen sentrum uten søknad. Det er kun politiet som kan bortvise gatemusikanter, men Grønn Etat ønsker også mulighet til å anmode dem å flytte seg.

«Dersom det virkemidlet viser seg lite virkningsfullt, vil politiet kontaktes slik at de kan foreta en oppfølging av forholdet», heter det i fagnotatet.

Diskuter saken under:

TORGALLMENNINGEN: Grønn Etat mente hele Torgallmenningen skulle bli ulovlig for gatemusikanter.
Skjermdump: Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing