– Det er kjedelig, veldig kjedelig, sier eier av gullsmed Monrad Johnsen Eftf. i Eidsgata i Nordfjordeid, Harald Fagerstrand.

For andre gang på fem år har det vært innbrudd i ur— og gullsmedforretningen hans. Forrige gang fikk de med seg verdier for 260.000.

– Denne gangen er det mellom 300.000 og 400.000, sier Fagerstrand.

– Jeg får ikke gå inn i butikken før det har vært en åstedsgransker der, men jeg ser fra vinduet at alle bakkene med gull er borte.

Tømte hyllene

Det var Fagerstrands svoger som kom med den triste beskjeden.

– Jeg hadde ikke mobilen i nærheten av meg, så vaktselskapet kontaktet svogeren min. Han kom og banket på og vekket meg, men da var det allerede for sent, sier Fagerstrand.

Han mener det er profesjonelle innbruddstyver som står bak.

– Fra vaktselskapet fikk beskjed og til de var på stedet tok det 9 minutter. Da tyvene allerede vekk, og hyllene tomme, sier Fagerstrand.

– Dette er profesjonelle.

Forsyner seg i full fart

– Det ser ut for oss at dette sier seg inn i rekken av lignende innbrudd og grove tyveri som har skjedd i resten av landet. Det har modus av østeuropeisk tyveri, sier lensmann i Eid, Vebjørn Moa.

– De tar ut låssylinderen i døren, og så er det full fart inn for å forsyne seg før de forsvinner. Det er gjort på noen minutter.

Alarmen i butikken gikk klokken 02.49 natt til onsdag.

– Allerede få minutter etterpå var det folk fra vaktselskapet og politi der, og da var de vekk, sier Moa.

– De har nok forlatt vårt distrikt, men nabodistriktene er varslet.

Håper på vitner

Nå venter lensmannskontoret i Eid på en kriminaltekniker som kan sikre spor på åstedet. Politiet har vært på stedet og jobbet i natt, og vil fortsette utover dagen.

– Deretter må vi avhøre vitner. Det er ett vitne som er interessant og vi håper og tror at andre vitner melder seg, sier lensmannen, som har håp om snarlig løsning.

Det skal ha vært observert to personer på stedet som forsvant i en blå BMW.

Øystein Torheim