— Hvis noen ødelegger eller stjeler på eiendommen min mens dette står oppe, vurderer jeg å sette opp et ordentlig et.

Datatilsynet ville bedt om at dette ble fjernet

Guro Skåltveit

Det sier Arild Klimek, som eier juksekameraet. For to uker siden satte han opp et falskt kamera utenfor eiendommen sin på Årstad, som et preventivt tiltak for å hindre tyverie og hærverk.

— Poenget med denne kamerakopien er at man ikke ser hvor det filmer, sier han.

Og det får naboene til å reagere. Foran kameraet går nemlig et fortau, og flere av naboene bor også innenfor kameraets «rekkevidde».

- Unødvendig

— Jeg går forbi der ofte, sier Bård Skaale Hauge, som er nabo til eiendommen.

— Uansett om dette er et falskt kamera, er det veldig uheldig, mener han.

Hauge har ingen forståelse for tiltaket.

— Ekte kamera eller ikke, jeg vet ikke om han er paranoid eller hva som er grunnen. Jeg forstår ikke at det skal være nødvendig. Jeg bor like i nærheten og er aldri blitt frastjålet noe som helst, sier han.

- Ubehagelig

Alfred Konrad Hauge (63) er også nabo av det falske kameraet. Han liker ikke utviklingen.

— Hvordan kan du være sikker på det, spør han når bt.no sin journalist opplyser om at kameraet er falskt.Hauge forteller at han ikke liker at det blir satt opp overvåkningskameraer overalt, heller ikke falske.

— Det blir jo sånn at man føler seg bevoktet uansett hvor man går. Det hender av og til jeg tar en tur på byen og sjenker meg litt, da er det ikke alltid man vil bli filmet. Det er noe med overvåkningssamfunnet, sier han.

Ikke formildende

Datatilsynet mener det ikke har noe å si at kameraet bare er en kopi.

— Det blir feil uansett. Dette er en innretning som gir inntrykk av at det foregår overvåkning, sier informasjonsrådgiver Guro Skåltveit.

At det falske kameraet later til å fange opp aktivitet på fortauet foran eiendommen, mener hun påvirker trygghetsfølelsen til folk.

— Forbipasserende vil spørre seg hvem som har satt det opp og hvorfor. Datatilsynet ville bedt om at dette ble fjernet, sier hun.

Retningsbestemt

Arild Klimek sier at hvis han skal sette opp ekte kameraer, vil de være retningsbestemte, slik at han kun filmer sin egen eiendom.

— Og hvis noen har et problem med at de tror de blir filmet mens de går på fortauet, får jeg sette opp en skjerming. Men hvis det skal stå på sånne ting som dette, har de ikke mye å sette fingeren på i samfunnet, sier han.Det er heller ikke alle naboene som reagerer på kameraet.

— Om det er falskt eller ikke, bryr jeg meg ikke om. Hvis han vil, kan han jo bare stå og se rett inn i hagen her uansett, sier en nabo, som vil være anonym.