På Grønland i Oslo går livet sin vante gang til tross for terrortrusler. Noen er likevel nervøse.

— Jeg er redd. Redd når jeg går rundt, og redd for barna mine. Vi snakker om det hele tiden, sier Sofia Mahamed, eier av butikken Cliepatre.

Mahamed har hatt like mange kunder som vanlig inne i butikken i dag, og terroren er det store samtaletemaet. Hun er opptatt av å skille mellom de som står bak trusselen og muslimer generelt.

— Dette er ikke islam. Islam står ikke bak slike ting, sier hun.

— Tror du det vil oppstå en frykt rundt muslimer eller andre enkeltgrupper i samfunnet?

— Nei, jeg tenker ikke sånn. Vi er alle forskjellige, og vi er alle sammen rammet av denne trusselen, sier hun.

- Setter muslimer i dårlig lys

I frisørstolen til Aso Mohammed sitter Shahzad Shah. Han er mer bekymret for følgene terrortrusselen kan få for muslimer i Norge.

— Vi muslimer hater det dobbelt så mye som andre nordmenn når sånne ting skjer. For vi blir mistenkt. De som står bak slike trusler misbruker religionen min til denne typen galskap, sier han.

Shah håper og tror at truslene er tomme ord denne gang, men frykter konsekvensene dersom det faktisk skjer et angrep.

— Da er jeg bekymret for hva som vil skje med de som har etnisk bakgrunn som ikke er norsk, og muslimer. Helt siden 11. september har vi opplevd økt mistanke i mer og mindre grad. Dette setter igjen muslimer i et dårlig lys, sier han.

MISBRUKT RELIGION: Shahzad Shah sitter i stolen, og blir klippet av frisør Aso Mohammed. Shah frykter at terrortrusselen vil skape mer mistanke mot muslimer generelt. - De som står bak dette misbruker religionen min, sier han.
Håvard Bjelland

Shah mener også myndighetene må vise handlekraft overfor de som drar til land som Syria for å delta i krig.— Det er ikke greit at de kriger og kommer tilbake. Jeg skjønner heller ikke hvorfor de gjør det. Vi har det trygt og godt her, sier han.

- Skremmende

Esambajev Mahmoud fra Tsjetsjenia frykter også at muslimer kan oppleve stigmatisering som følge av et eventuelt terrorangrep.

— Det påvirker muslimer. Jeg har opplevd det selv tidligere. Kanskje kan noen oppleve mobbing på skolen eller andre steder på grunn av slikt som dette, sier han.

Mahmoud føler seg imidlertid trygg i Oslo.

— Når man kommer fra Tsjetsjenia og har opplevd to kriger, er dette ingenting. Men det er ikke bra, for mange er det skremmende. Det er bra at politiet gjør sin jobb, sier han.

- Mennesker, ikke muslimer står bak

Perwin Ali i butikken City Enterprises tror ikke på at det blir noe angrep, og lever som vanlig.

— Norge er et rolig land, jeg tror ikke at det skjer noe. Vi kan ikke forandre på planene våre for dette, sier hun.

Hun frykter likevel at ikke alle klarer å skille mellom muslimer flest og de som står bak en slik terrortrussel.

— Alle forstår ikke at religionen ikke er dårlig, mens det er menneskene som er forskjellige. Det er ikke muslimer som står bak, det er mennesker. Men det blir bare mer hat av slikt som dette, sier hun.

SOM FØR: I butikken City Enterprises går livet sin vante gang. Perwin Ali som jobber der, frykter imidlertid at det kan oppstå mer hat i samfunnet etter terrortruslene.
Håvard Bjelland