Om lag 60 personer — de fleste kvinner - møtte opp på oppstartsmøtet for Feministisk initiativ i rådhuskantinen mandag kveld.- Dette er historisk. Nå begynner kampen om å komme seg inn i bystyret. Vi skal ikke bare diskutere politikk i rådhuskantinen. Vi skal inn i rådhuset, sa Sunniva Schultze-Florey da hun ble valgt inn som partiets listetopp. Damien Magrou ble klappet inn som andrekandidat.

Begynte i Sverige

Det er bare en uke siden Gudrun Schyman, talskvinne for søsterorganisasjonen i Sverige, holdt foredrag i Bergen om hvordan de startet bevegelsen.

Les også: Rosa rebell - portrettintervju med Gudrun Schyman

Foredraget på Bergen offentlige bibliotek trakk fullt hus. Flere av tilhørerne gikk umiddelbart i gang med å stable et tilsvarende parti på beina i Bergen. Også i Oslo går det mot liste til høstens valg for partiet.

— Den siste uken har vært ekstremt hektisk, og helt uvirkelig. For en uke siden ville jeg sagt at dette var en urealistisk drøm, men nå er vi i gang, sier Schultze-Florey.

Listekandidatene nevnte blant annet vold mot kvinner, seksuell helse, og kamp mot skjønnhetstyranni og seksualisering av offentligheten, som sine hjertesaker.

Utfordrer SV

Flere har pekt på at partiet trolig kommer til å stjele velgere fra Sosialistisk venstreparti, som allerede sliter tungt. «SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Oddny Miljeteig kunne ikke ha drømt opp et verre mareritt for partiet», skriver kultur— og debattredaktør Hilde Sandvik i BT.

- Hvorfor trengs FI i tillegg til partier som tross alt har en feministisk profil?

— Vi har hatt en rødgrønn regjering der SV, som er et feministisk parti, var med. Problemet var at de ikke fikk gjennomslag. Jonas Gahr Støre har uttalt at det er i Arbeiderpartiet feminismen vil komme, men de leverte heller ikke. De andre partiene prioriterer ikke feminisme og likestilling høyt nok, sier Schultze-Florey, som har bakgrunn fra Rødt.

- Er det ideologien eller gjennomføringen det er noe i veien med?

— Det er ikke ideologien og det som står i festtalene og prinsipprogrammene som er problemet, det er den feministiske praksisen. Det blir mange fine ord, fra både Arbeiderpartiet, Rødt og SV, men det skorter på den praktiske politikken.

- Føler oss ikke hjemme

- Nevn noen eksempler på det.

— Det man må gi dem honnør for, er at de fikk gjennom sexkjøp-loven og kriminaliserte horekundene. Men begrunnelsen er en helt annen i Norge enn i Sverige. I Sverige er det et likestillingstiltak. I Norge har man begrunnet det med bekjempelse av organisert kriminalitet. Man har ikke noe likestillingsperspektiv på det. Vi støtter helt klart loven, men vi har en annen begrunnelse. Det er et eksempel på hvor den rødgrønne regjeringen har sviktet.

— Er det ikke fare for at dere kan svekke deres egen kamp ved å stjele stemmer fra andre feministiske partier?

— Jeg skulle gjerne sett at det var venstresiden som hadde to store partier og høyresiden som hadde fem små. Sånn er det ikke. De etablerte partiene har ikke rom for oss. Vi føler oss ikke hjemme der. Feminismen må prioriteres mye høyere. Vi håper å vinne stemmer fra hele spekteret. Både proteststemmer fra Frp, konservative feminister i Høyre, liberale feminister i Venstre, og selvfølgelig mange førstegangsvelgere.

Vil stenge strippeklubben

- Dere begynte i kveld å meisle ut politikken deres. Hvilke saker er det åpenbart at dere vil gå for?

— Bergen kommune har akkurat lansert en byutviklingsplan, og den vil vi gå grundig gjennom. Byutvikling er feminisme, og vi vil se på den med feministiske briller for å få en likestilt by.

- Hvordan da?

— Blant annet ved å fjerne strippeklubben Dreams. Og vi trenger et godt utbygget kollektivsystem slik at det er mulig å reise uten privatbil. Det er kvinner som tjener minst og har minst penger, og derfor er mest avhengig av kollektivtransport.

Samler underskrifter

Nå begynner arbeidet med å samle inn 300 underskrifter, som er kravet for å kunne stille liste til høstens valg. Partiet vil ha stand på Torgallmenningen og Studentsenteret neste uke, og mobiliserer også i sosiale medier.

— Byluftlisten trengte bare 1400 stemmer for å kapre et mandat. Jeg tror faktisk dette skal gå, sier Schultze-Florey.

Anne Sverdrup og Ingrid Sampson var to av dem som møtte på etableringsmøtet for å tale feminismens sak.

— Vi ser en rosa bølge for tiden, der kvinner er mest opptatt av cupcakes og tror kvinnekampen er over. Vi har det så bra i Norge at vi har glemt å kjempe, sier Sverdrup.

— Likelønn og kamp mot vold mot kvinner er de viktigste sakene, sier Sampson, som kapret tiendeplassen på listen.

TIDTRØYTE: Både store og små var på plass i rådhuskantinen.
VEGAR VALDE