• Helt klart ubetenksomt, sier ekspert. Politiet avviser kritikken.

Se video øverst i saken!

Politiet ble så ivrige da de jaktet på en hyttetyv på Bildøy på Sotra torsdag ettermiddag at de parkerte en av patruljebilene midt i en sving på den sterke trafikkerte hovedveien.

Det oppsto lange køer og farlige situasjoner rett før Kolltveittunnelen, der kjørende normalt holder høy fart.

Gisle Hildershavn kom kjørende i motsatt retning, og videoen over er filmet fra hans bil.

I videoen er Hildershavn og hans følge to sekunder fra å krasje med en bil som prøver å komme rundt politibilen.— Det er rett og slett galskap. Tussete av politiet å parkere på et sted med så dårlig sikt, og bare bli borte, sier han.

— Plutselig så jeg flere biler som prøvde å kjøre forbi de to politibilene i motsatt kjørefelt. Det tok ikke lang tid før køene ble lange, sier han.

Trafikkprofessor enig

Professor i trafikksikkerhet, Per A. Løken, er enig.

— Parkeringen synes klart ubetenksom av politiet, særlig da de kunne ha parkert forsvarlig like i nærheten, sier Løken til bt.no.

Parkeringen synes klart ubetenksom av politiet, særlig da de kunne ha parkert forsvarlig like i nærheten. Professor Per A. Løken

— Jeg ser på videoenat i den retning som videobilen kjørte, var det siderekkverk på begge sider av veien før videobilen kom frem til den parkete politibilen. Ganske kort etter at politibilen var passert tok det imidletid av en vei til høyre. Her var detbare delvissiderekkverk på høyre side i retardasjonsfeltet. Det var følgelig en rimelig sikker parkeringsmulighet på veikanten av dette retardasjonsfeltet, sier professoren og legger til:

— Det hadde ikke vært langt å gå/løpe herfra om politifolkene hadde tenkt trafikksikkerhet i tillegg til jakt på tyven. Dette kunne med andre ord politiet ha utført på en vesentlig sikrere måte enn å etterlate en politibil i det ene kjørefeltet i en sving på en sterkt trafikkert vei, sier han.

I videoen kan du også se en annen politibil som har kjørt ut i veikanten cirka 100 meter lenger bak.

Trafikktips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

- Elendig prioritering

Ingen politifolk var å se i nærheten, ifølge Hildershavn, og det ble ikke gjort noe for å dirigere trafikken eller varsle bilistene.Han tror politifolkene hadde lagt til skogs etter innbruddstyvven.

— Man kan jo spørre seg hva som er viktigst. Er det å fange en tyv, eller å prøve å unngå at bilister klasker sammen på en av Hordalands mest trafikkerte veier, spør Hildershavn retorisk, og minner om at liv gikk tapt i den samme svingen i februar i år.

Politiet avviser

Operasjonsleder Ole Jakob Malmo vil ikke ta selvkritikk på vegne av politifolkene.

— Vi har fakket en tyv, og det har ikke vært noen trafikkulykker. Etter min mening har politifolkene gjort gode og riktige vurderinger, sier han.

Han hadde ikke tid til å se videoen, og legger til at han ikke har hørt om trafikksituasjonen som oppsto.

— Vi satte store ressurser inn i jakten etter mannen, og mange politipatruljer har løpt rundt på Bildøy. Men generelt sett så er politifolk flinke til å tenke på mye, også i situasjoner som dette, sier operasjonslederen.

Hva synes du om parkeringen? Diskuter under:

Så nær var Gisle Hildershavn å krasje med en et motgående kjøretøy som svingte ut og rundt den parkerte politibilen.
GISLE HILDERSHAVN