Mandag formiddag står hele produksjonslokalet til Nortura Evanger på Voss under vann.

— Det er en utrolig trasig opplevelse å ha dette til stadighet. Denne gangen kan vi ikke stå med høye støvler på det dypeste. På det laveste går det til anklene, sier fabrikksjef ved Nortura Evanger, Bente Jorunn Sundheim og sukker.

Detaljert beredskapsplan

Sundheim forteller at de har hatt problemer med oversvømmelser siden midten av 90-tallet, og at dette skjer en til to ganger i året.

HØYVANN: Støvler er eneste gangbare fottøy hos Nortura på Evanger mandag. Men heller ikke de holder over alt.
BENTE JORUNN SUNDHEIM

— Vi har hatt hyppige problemer etter at Vossovassdraget ble regulert. De senket flomterskelen på Bulken ved Voss, og da kommer det ned vann i Evangervassdraget. Problemet er at det ikke er gjort noe med utløpet her, og at vannet stiger fortere enn før, sier hun.På grunn av alle oversvømmelsene har fabrikken nå en detaljert beredskapsplan når slike ting skjer.

— Dette har skjedd så ofte vi har laget fester i taket med stropper, slik at vi kan jekke maskinene opp fra gulvet. Alle maskinene våre i første etasje er nå heist opp fra gulvet, sier hun og legger til:

— Folk er blitt flinke til å rykke ut og redde verdier. Uten den fantastiske innsatsen til de ansatte hadde ikke dette gått. De redder det som kan reddes, selv på søndager.

Taper penger

Ifølge Sundheim er denne oversvømmelsen langt fra den verste de har hatt.

— Nei, den hadde vi julen 2011. Det skjedde midt i juleferien, og vi fikk dessverre ikke berget alt unna. Da var det store skader på utstyret vårt. Men heldigvis er det langt mellom så store oversvømmelser.

VÅTT: Fabrikken på Evanger har hatt problemer med oversvømmelser i flere år.
BENTE JORUNN SUNDHEIM

Hun tør ikke tenke på hvor mye penger som går tapt hver gang vannet trenger inn i fabrikken.

— Vi taper rundt 50-70.000 kroner per dag hver gang det skjer. Det er virkelig ille. Vi må blant annet fjerne alle råvarene og sikre ferdigvarene. Vi må også finne noen som kan produsere for oss dersom det blir langvarig.

- Aldeles forferdelig

Fabrikksjefen liker absolutt ikke varselet fra meteorologene, som lover mer regn det nærmeste døgnet.

NVE har sendt ut flomvarsel på såkalt rødt nivå i Vossovassdraget på grunn av store nedbørsmengder.

— Det er aldeles forferdelig å tenke på. Akkurat nå ser jeg at det ikke regner og at det har roet seg litt. Nå får jeg bare håpe at mye av vannet siger ut, før det er på an igjen.

Sundheim sier at hun nå er i dialog med NVE, og at de har lovet å komme med en plan for området.

— De snakker om å sette inn noen pumper i området, for å pumpe vannet tilbake igjen i Evangervannet. Men om de har pumper som er kraftige nok, får vi se.