Klokken ni tirsdag morgen er plassleder ved Kvernavollen camping på Kvamskogen, Rune Vikebø, ved godt mot. I hele går jobbet han, mannskap fra en lokal entreprenør og campingvogneiere med å redde campingplassen.

— Det er godt og vel 20 vogner som har fått vannskader, sier Vikebø.

Campingplassen opplevde akkurat det samme i fjor og nå vil de se om det er noe de kan gjøre for å unngå dette igjen.

— Dette kommer fra elven lenger opp og vi ligger dessverre i bunnen. Men nå må vi se litt på det og snakke med dem som kan dette for å se om det er noe vi kan gjøre, sier han.

- Det er fortivlende

Mandag morgen fikk plassleder ved Kvernavollen camping på Kvamskogen, Rune Vikebø, en telefon om at vannet raste gjennom campingplassen.

Store masser med snø og is har korket igjen det vanlige elveløpet til Kverneelva, og dermed har de enorme vannmassene måtte finne andre veier.

— Det er fortvilende. Vi har jobbet på spreng siden i dag tidlig for å redde så mange campingvogner som mulig, sier Vikebø til bt.no.

Store vannskader

Han forteller at campingplassen så ut som et stort basseng da han kom. Til nå har han registrert ti vogner med store vannskader og at et par spikertelt er helt ødelagt.

— Vi har ikke helt oversikten ennå. Men der vi sjekket fløt det møbler og andre ting inne i vognene. I en vogn målte vi 70 cm med vann, sier han.

Vikebø med flere har klart å åpne elveløpet slik at vannet nå renner ut av campingplassen.

— Vi har kontaktet alle de 68 campingvogneierne og gjort dem oppmerksom på at det er flom her.

Flom i 1985

Han regner med å få mange telefoner fra vogneiere utover ettermiddagen.

— De vi har snakket med er veldig fortvilet. Når alle har fått beskjeden kommer nok telefonene, sier han.

Campingplassen hadde en flom i 1985 der 40 vogner ble ødelagt av vann. Vikebø håper og tror at det ikke skal bli så ille denne gangen.

— Vi var tidlig ute og har heldigvis klart å begrense det, sier han.

Farlig området

Øyvind Merkesdal har hatt campingvogn på Kvernavollen camping siden 1985 og aldri vært med på lignende. Han forteller også at klubbhuset på campingplassen står i fare for å bli tatt av elven og at vannet flyter ut fra toalettene.

— Vanligvis er dette en nydelig plass, men ikke akkurat nå, sier han.

Merkesdal og Vikebø har rekvirert gravemaskin og fortsetter å jobbe for å redde vogner på plassen. Også mannskaper fra Brødrene Steine har i dag jobbet med å lage en demning mellom elven og campingplassen.

— Vi bruker snø til å demme opp vannet, men kommer ikke til mellom alle campingvognene. I tillegg til elven har det også fosset vann inn på plassen fra et rør, sier Jo Steine.

- Faren over

Snø, is og vann seilte i formiddag nedover fjellsiden på Kvamskogen.

— Vi er i beredskap og rykker ut hvis situasjonen kommer ut av kontroll. Det ser ut som faren er avverget nå, sier brannsjef Bjørn Johansen i Kvam herad.

- Så du er ikke bekymret for at nye ras?

— Det skal ikke skje nå, men helt bekymringsløs kan en ikke være i denne bransjen, sier brannsjefen.

- En dødsfelle

Sent mandag kveld kunne Torkjell Kjosås i Kvamskogen Vaktsentral melde at det var tatt tre nye vogner på Aktiven caravanplass.

— Elven har brutt seg et nytt løp. Entrepenøren har nå greid å føre vannet bort igjen. Det er enorme krefter som utløses når snøen pluttelig slipper vannet. Det er en dødsfelle for folk som befinner seg i nærheten, sier Kjosås til bt.no ved 23.20-tiden.

Tirsdag morgen kan Kjosås opplyse om at forholden på Kvamskogen er i ferd med å normalisere seg igjen.

CAMPING: En hjullaster flytter snømasser på Kvernavollen camping.FOTO: Paul Sigve Amundsen
VÅTT: Kvernelva renner rett gjennom campingplassen. FOTO: T. Kjosås