Rune Eilertsen (52) fra Byrknesøy gikk ut alene med sjarken sin fra Byrknesøy like etter klokken åtte mandag morgen. Etter halvannen time startet han juksemaskinen i frisk bris og et par meter bølger ca 13 km Sør-Vest av Utvær fyr ytterst i Sognefjorden.

— Det ble brukbar fangst og jeg hadde vel fått 2-300 kg sei da jeg skulle gjøre dagens siste hal før jeg gikk til land, sier han.

Dette var like før klokken 13, og Eilertsen var klar til å si seg fornøyd. Han sto bak på dekk på den 31 fot lange sjarken da han merket at det sivet røyk ut an den ene døren inn til maskinen.

— Jeg gikk inn i styrhuset og åpnet luken ned til maskinrommet, men skjønte med en gang at det bare var å smelle den igjen og få på seg redningsdrakten, sier han.

«Mayday»

Svart røyk fylte styrhuset mens 52-åringen sprang bak på dekk og fikk på seg den oransje drakten.

— Jeg har en redningsflåte foran styrhuset, men ville ikke begynne å klatre frem der i tilfelle hele sjarken skulle eksplodere, sier han.

Med drakten på kalte han opp Kystradioen i Florø. Eilertsen sendte «mayday» og meldte at båten sto i fyr.Han ble lettet da han så at det var et annet fartøy i området.

— De gikk først forbi meg, da ble jeg redd for at de ikke hadde sett meg. Jeg kalte opp Florø radio igjen og ba dem kontakte fartøyet, sier han.

- Jeg måtte bare hoppe

Det andre fartøyet var handelsskipet «Silverlake», som var på vei nordover for å laste fisk. De hadde sett den brennende sjarken og gjorde seg klare til å sette ut MOB-båten.

Men det visste ikke Eilertsen. Han sto bak på dekk på den brennende sjarken mens brannen spredte seg opp av maskinrommet. Etter ca ti minutter sto hele styrhuset i brann.

— Da var brannen så kraftig at jeg ikke kunne være der lenger. Jeg måtte bare hoppe i sjøen, sier han.

Imens hadde mannskapet på «Sliverlake» avtalt med Radio Florø at de skulle hente Eilertsen av sjøen. Mens de var på vei lå Eilertsen ca 20 minutter i vannet og så båten sin bli spist av flammene.

— Jeg har hatt den i ett års tid. Det var ikke noe kjekt, sier han.

Følte seg i fin form

MOB-båten plukket ham opp av vannet og kjørte ham til en losbåt som hadde kommet til.

— Da var Sea King-helikopteret også kommet, og de ville ta meg om bord og frakte meg til Florø. Jeg følte meg i fin form og hadde ikke fått i meg noe røyk, så jeg ba losbåten sette meg av på Byrknesøy så jeg fikk komme meg hjem, sier Eilertsen.

To timer etter at han hoppet i sjøen var han hjemme i stuen.

— Nå har jeg fått meg en kopp kaffe og en god røyk, sier han til bt.no klokken 17 mandag.

- Jeg har hatt flaks

Eilertsen forteller at han var like tørr da han tok av seg redningsdrakten. Det var godt å komme hjem.

— Konen var glad for å se meg. Dette er jo den store skrekken, at det skal begynne å brenne. Jeg har hatt flaks, sier han.

Eilertsen har fisket nesten hele livet.

— Jeg skal på havet igjen. Men når vet jeg ikke, sier han.

REDDET: Det var mannskapet fra fartøyet «Silver Lake» som plukket Eilertsen opp av vannet mens båten hans sto i full brann.
SILVERGREEN AS
GIR SEG IKKE: - Jeg har vært på havet hele mitt liv, og har ikke tenkt å gi meg med det, sier Rune Eilertsen (52) fra Byrknesøy. Her med en håbrann som ble tatt i juni.
PRIVAT