• I Norge blir du satt i fengsel for ingenting.

Det sier Silver Raducanu, en av seks sigøynere som blant annet er tiltalt for menneskehandel med fire mindreårige barn.

-Ikke vært i Norge

Han legger ikke skjul på at han er opprørt over behandlingen han har fått i Norge.

— Jeg har ikke gjort det jeg beskyldes for. Vi er sigøynere som gjør det vi alltid har gjort. Vi reiser rundt og selger ringer, sier han etter å ha sittet varetektsfengslet i over ett år i Bergen.- Min klient har ikke en gang vært i Norge, sier forsvarer Are Bohne.

Raducanu lot seg fotografere da han kom inn i rettssal 2 A i tinghuset.

Nektet straffskyld

En halvtime og tre sekunder. Det var tiden tingrettsdommer Solberg brukte på å lese opp tiltalen mot de seks sigøynerne.

Samtlige nektet traffskyld for grov menneskehandel, tvangsgifte av barn, medvirkning til voldtekt og sex med mindreårige.

Kun en svarte ja, da han ble spurt om han hadde kjørt for fort i Fløyfjellstunnelen.

— Vi blir tatt fordi vi er sigøynere. Dette er et angrep på vår kultur, sier Silver Raducanu.

Smykkeselgere

Da de tiltalte ble spurt om de hadde fast arbeid, svarte flere av dem at de var sigøynere. De reiste rundt og solgte smykker.

Førstestatsadvokat Arild Oma er i gang med sitt innledningsforedrag.

— Dette er en sak med seks tiltalte og fire fornærmede. Persongalleriet er uoversiktlig. De tiltalte tilhører tre kjernefamilier, men har alle en tilknytning til samme storfamilie, sa Oma.

Han har satt opp et kart til dommerne, som viser personenes roller.

Klokken 12.00 tok retten lunsj.

136 vitner

Det er avsatt tre måneder til saken. Førstestatsadvokat Arild Oma og politijurist Rudolf Christoffersen aktorerer saken. Det er han som har hatt ansvaret for etterforskningen i saken som ble rullet opp 13. oktober 2010, da to unge sigøynerjenter ble tatt forbutikktyveri i Bergen. Det endte da altså med at de seks sigøynerne fra 21 til 40 år ble tiltalt. I retten sitter seks forsvarere og firebistandsadvokater, samt fire tolker.

Nettopp tolkene får mye å gjøre, ettersom alt som blir sagt, skal oversettes.

Det er kalt inn 136 vitnersom skal kaste lys over saken. De tiltalte har nektet straffskyld hver gang de har blitt varetektsfengslet. Politiet mener de mindreårige jentene er blitt presset til å tigge og stjele. Politiet mener de fire jentene er i en sårbar stilling på grunn av lav alder, analfebetisme, mangelfull skolegang og språkkunnskaper.

I RETTEN: Politijurist Rudolf Christoffersen og statsadvokat Arild Oma
PER LINDBERG