15. juni hadde MB Auto besøk av noen driftige tyver. Da de ansatte kom på jobb sto plutselig en av BMW-ene utenfor uten hjul. Det samme skjedde med en BMW hos Jæger i Kokstadveien.

Frastjålet og forlatt

Natt til tirsdag skjedde det igjen. Utenfor bilbutikken ble nok en BMW lettet for dekk og felger.

— Dette er bare fryktelig irriterende. Vi har allerede kamera utenfor butikken, og vi vil nå montere felglås på bilene. Utenom det er det ikke mye vi kan gjøre, sier daglig leder i MB Auto, Martin Dobrovolny, til bt.no.

Han bekrefter dog at eieren av bilen vil anmelde tyveriet til politiet.

Store verdier

Da tyvene var på ferde hos MB Auto i juni, anslo salgssjef Arthur Farestveit verdien på dekk og felg til å være på rundt 44 000 kroner.

Han mente tyvene måtte ha vært profesjonelle og raske.— Vi ligger tett på et boligfelt. De må ha vært proffe og raske for å få til dette uten at naboene har merket noe, sa Farestveit.

Hjulene som da ble stjålet var ifølge salgssjefen noe av det råeste på markedet. Han mente tyvene visste hva de var ute etter.

- Omreisende bander

Akkurat det kan politioverbetjent Johannes Råen i Hordaland politidistrikt bekrefte. Han jobber til daglig med organisert kriminalitet.

— Gjerningspersonene har helt klart peiling på hva de holder på med. Vi hadde lignende forhold i Os og Fana i vår, og har sett at også andre deler av landet har slike tyverier. Vi mistenker bander som reiser rundt, sier Råen til bt.no.

Han forteller at brekkene som regel skjer på samme måte overalt.

— Det er parkerte biler med dyre felger og dekk som er utsatt, sier Råen.

Politioverbetjenten oppfordrer bilforretningene til å overvåke bilene sine og gjerde dem inn.

En rekke tilfeller

Grunde Næss, politiførstebetjent ved Bergen sør politistasjon, tror også tyvene har god peiling på hva de driver med.

— Enten stjeler de dekk og felg til eget bruk eller så har de fått en bestilling fra andre. Vi har hatt en god del tilfeller de siste årene der vi finner biler på steinklosser, sier Næss til bt.no.

Men til tross for hendelsene på Kokstad og i Fantoftåsen, tror ikke Næss at vi nå ser en økende tendens av slike tyverier.

— Selv om det har vært to tilfeller på relativt kort tid, kan jeg ikke se at det er blitt verre i det siste, sier han.

SKADER: Bilene som blir frastålet hjulene blir gjerne satt på steinblokker eller rett på asfalten.
2211-TIPSER