Oppunder 40 mennesker dannet en pil mot Litauen ved Den blå steinen i Bergen sentrum i kveld. De fremmøtte markerer sin motstand mot loven som forbyr positiv informasjon om homofili, biseksualitet og polygami til litauiske barn. Det ble også holdt demonstrasjoner i 200 andre byer mot den samme loven i dag, på FNs internasjonale fredsdag.

Pil av mennesker

– Det er absurd, sier Audun Gustavsen som en av byggeklossene i den menneskelige pilen. Han kjenner selv homofile i Litauen.

– Det er rart at noe sånt er mulig i et land som ligger så nært Norge. Nå håper jeg de snur og opphever loven, sier han.

Loven som ble vedtatt i sommer tar også sikte på å stoppe fysisk og psykisk vold, fremvisning av døde og lemlestede kropper, gambling, hypnose, banning og dårlig hygiene.

– Grusomt

– Det er grusomt å sammenligne informasjon om homofili med fremvisning av døde og mishandlede kropper. Selv om dette ikke rammer noen av oss her i Norge er det viktig at vi sier ifra om ting vi mener er feil, sier Linn Fyllingen i megafon til de fremmøtte på Torgallmenningen.

Fyllingen representerer fredsorganisasjonen CISV som står bak demonstrasjonen sammen med LLH.

– Vi hadde håpet på flere fremmøtte, men vi er veldig glad for engasjementet til de som kom. At barn i Litauen ikke får lære at folk er forskjellige handler ikke bare om menneskerettigheter, men også om mangfold, sier hun til bt.no.

Også EU har tatt til orde mot loven til medlemslandet Litauen.

– Det er fint at EU nå kommer på banen, men de burde grepet inn mye tidligere. Loven kom i juni, og nå er vi i september, kommenterer Fyllingen.

Les også BT-lederen «To steg tilbake»

PIL: Demonstrantene danner en pil mot Litauen
Fartein Rudjord
- SKREMMENDE: - Loven strider mot både menneskerettighetene og mangfoldet, sier Linn Fyllingen fra CISV.
Fartein Rudjord