Midt i rushtiden kjørte ambulansesjåfør Per Terje Engedal utrykning fra legevakten til Haukeland Universitetssykehus. Det tok mellom 20 og 25 minutter.

— Når det ikke er rush, tar turen mellom fire og seks minutter, sier han.

Køen på Danmarks plass var en hovedårsak til at den korte strekningen krevde så mange minutter.

Blir stående fast

Hver eneste dag opplever ambulansepersonellet å stå fast i trafikkorken på Danmarks plass i rushtiden. Lange røde lys, og filer fullstappet med biler, gjør det vanskelig for ambulansene å komme seg frem.

— Folk som driver med opplæring i utrykning sier at dette er Norges vanskeligste kryss. Det finnes ikke noe som er så stort og komplisert, og som har så mange kjørefelt som fysisk krysser hverandre, sier seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved Akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen.

WEBKAMERA: Følg trafikken på Danmarks Plass

Mer rødt lys

Det er køen fra nord til sør som er aller verst når trafikken tetter seg til. Ambulansen skal svinge til venstre opp mot Haukeland, men bilene står tett. Etter at Bybanen kom, varer også det røde lyset lengre.

— Vi har fått mer rødt lys mot venstre nå. Men vi er for all del ikke imot Bybanen, det er biltrafikken som er problemet, sier Brattebø.

Foreløpig kjenner han ikke til at det har oppstått kritiske situasjoner for pasienter som følge av trafikkorken alene. Brattebø anslår at ambulansene blir forsinket med to til tre minutter i Bergens største trafikkryss.

Han forteller at de fleste bilistene er flinke til å kjøre til siden og gi plass til ambulansen, men ofte er det rett og slett umulig. Er det rødt lys, skal ikke biler uten videre kjøre ut i krysset for å gi plass til en ulende ambulanse.

— Vi bruker mye ressurser på å vedlikeholde kjøreferdighetene til våre ambulansesjåfører. Utrykningskjøring er det farligste vi gjør, og det innebærer også en risiko for andre trafikanter, sier han.

Hører ikke sirenene

Noen bilister er imidlertid ikke flinke til å følge med.

- Det virker som om en del sjåfører ikke bruker speil, eller de lytter til så høy musikk at de ikke hører sirenene, sier Brattebø. Per Terje Engedal, ambulansesjåfør

5. november kolliderte en privatbil og en ambulanse på Danmarks plass. Føreren av personbilen fikk lettere skader. Saken er ikke ferdig undersøkt, derfor kan ikke Brattebø si noe om årsaken til kollisjonen.

— Det ble ingen alvorlige personskader, heldigvis. Sett i forhold til hvor mange krysninger vi har der, er det nesten underlig at det ikke skjer flere kollisjoner der. Det skjer noen kollisjoner i løpet av året, men det er ikke slik at de fleste skjer på Danmarks plass. Alle sjåførene vet at det er et veldig uoversiktlig kryss, så de kjører forsiktig der, sier han.

Lå med brukket fot

Gårsdagens utrykning til sykehuset gikk greit til tross for den lange tiden det tok, forteller Engedal.

Det har hendt at sjåfører er blitt så stresset av blålys og sirener at de har kjørt ut i krysset på rødt lys for å slippe oss frem.

— Det var ikke en livstruende situasjon for pasienten. Men det er vondt for en gammel dame å ligge så lenge i bilen med brukket fot. Det er ikke slik det burde ha vært, sier han.

Han har aldri opplevd at noe har gått galt som følge av rushtrafikken over Danmarks plass, men han har flere ganger opplevd trafikkfarlige situasjoner.

— Det har hendt at sjåfører er blitt så stresset av blålys og sirener at de har kjørt ut i krysset på rødt lys for å slippe oss frem. Etter at Bybanen kom, må vi være ekstra forsiktige. Vi kan ikke lenger brøyte oss frem på samme måte lenger, sier han.

— En betydelig del av kjørekapasiteten vår går vekk til å vente på å kunne krysse Danmarks plass, sier Engedal.

Hva kan gjøres? Diskuter under:

UOVERSIKTLIG: - Danmarks plass er et farlig sted for utrykninger. Det går også raskt flere minutter ekstra å krysse veien, selv under utrykning, sier paramedic og sykepleier Per Terje Engedal.
ØRJAN DEISZ