Ny forskning fra Universitetet i Bergen og Uni Sarssenteret viser at ribbemaneten var det første dyret som utviklet seg.

-Vi kunne nesten ikke tro våre egne resultater. Dette er forskning som gir oss mennesker innsikt i vår fortid og vår opprinnelse, sier UiB-forsker Andreas Hejnol.

Han er gruppeleder på Uni Sarssenteret og er en av dem som står bak den nye studien som forandrer evolusjonsteorien, skriver UIB på sin nettside.

— Dette forandrer hvordan vi tenker om utviklingen av dyr. Den skjer ikke gradvis, fra det enkle til det komplekse slik man har trodd, sier forsker Kevin Pang, som har forsket på ribbemaneten i nærmere syv år.

Svamper først

Ifølge UIB sin nettside har den rådende teorien vært at svamper, uten både nervesystem og muskler, var de første dyrene i utviklingen. Deretter kom maneter med nervesystem, og så kom ribbemaneten, som har både muskler og nervesystem.

— Vi har brukt den nyeste teknologien til å sekvensere hele genomet. Dermed har vi kunnet bekrefte at ribbemaneten kom først, sier Hejnol.

Hejnol forteller at det filosofiske synet på evolusjonen har vært at man tenker i steg, fra det enkle til det komplekse. Men han mener at vi kan ikke tenke slik.

— Egenskaper hos dyr kan forsvinne, og kompliserte systemer kan oppstå flere ganger. Dette kan gi oss et mer realistisk syn på evolusjonen, fortsetter han.

- Mange ble rasende

Hejnol sier at de lanserte teorien om at ribbemaneten er aller nederst på utviklingsstigen allerede for fem år siden.

— Mange ble rasende, og sa at disse dyrene ikke kunne være de eldste. Det ville i så fall bety at både nervesystemet og muskelsystemene i dyr har utviklet seg to ganger uavhengig av hverandre, noe som var svært vanskelig å tro, sier Hejnol.

— Men med disse nye resultatene håper jeg at vi kan overbevise noen av dem som tvilte på resultatet vårt for fem år siden.

Nå skal Hejnol reise rundt i to måneder for forteller om resultatene og ikke minst prøve å overbevise enda flere om at det er ribbemaneten som var det første dyret som utviklet seg.

— Diskusjon om hvilket dyr som var det første vil nok fortsette i lang tid fremover. Og det er nok også mange som vil teste om det er hold i våre resultater, sier Hejnol.

FORSKERE: Kevin Pang (til v.) og Andreas Hejnol har bevist at ribbemaneten er det første dyret på utviklingsstigen.
Camilla Aadland/UIB
FORSKER: Kevin Pang med ribbemanetene som oppbevares i tønner på Uni Sarssenteret.
Camilla Aadland/UIB