Forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt, melder det franske atomsikkerhetsbyrået ASN. Ifølge deres opplysninger er nå alvorlighetsgraden på ulykken ved det japanske kjernekraftverket steget til seks av syv nivåer. Japanske myndigheter mener ulykken er på nivå fire, skriver NTB.

— Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på nivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN tirsdag.

Skalaen som graderer alvorlighetsgraden i atomulykker, går fra null til syv. Tsjernobyl-katastrofen blir vurdert som nivå syv.

- Ikke en ny Tsjernobyl

Ved Universitetet i Bergen sitter Egil Lillestøl, professor ved Institutt for fysikk og teknologi og følger nøye med på det som skjer i Japan.

— Dette er ikke en ny Tsjernobyl. En ting som skjedde der var at man hadde en kullstøvbrann og det var denne brannen som gjorde at alle de radioaktive stoffene kom ut i atmosfæren. Et slikt system har vi ikke i Japan, sier Egil Lillestøl.

Han holder fast på at detter ikke vil bli en ny Tsjernobyl-katastrofe, selv om forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt.

— Noe vil komme seg ut, men hvis dette skal blåses ut til omgivelsen må det være en brann eller eksplosjon. Jeg kan ikke forstå hvordan det skal skje i Japan, sier han.

Motstridende meldinger

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona mener denne ulykken kan sammenlignes med Tsjernobyl når det gjelder lokale konsekvenser.

— Lokalt tror jeg man kan få Tsjernobyl lignende effekter i forhold til nivået på nedfallet, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til bt.no.

Men han forteller at det nå kommer motstridende meldinger om hvor bruddet faktisk er.

— Det er en alvorlig situasjon dersom det er forseglingen rundt reaktoren som er brutt. Og er det tilfellet, blir det sannsynligvis en enda større risiko for store utslipp, sier han.

Bøhmer regner nå med at atomulykken ved Fukushima blir oppgradert til verdens nest verste etter Tsjernobyl.

— Selv i dag, 25 år etter Tsjernobyl, er det en ubeboelig sone på 30 km rundt kraftverket. Det er et godt utgangspunkt for denne ulykken, sier Bøhmer til dagbladet.no.

Bellonas atomfysiker påpeker at også evakueringssituasjonen kan bli endret dersom de franske opplysningene er riktige.

Han synes ellers at det er merkelig at meldingen om at forseglingen er brutt, kommer fra franske atomsikkerhetsmyndigheter.

— Vanligvis skulle dette ha kommet fra IAEA eller japanske myndigheter, sier han til NTB.

Evakuert 70.000

Tirsdag formiddag hadde Japanske myndigheter så langt evakuert 70.000 mennesker som befinner seg i en radius på 20 kilometer fra anlegget. De har bedt ytterligere 140.000 mennesker som befinner seg 30 kilometer fra kraftverket, om å holde seg innendørs etter nye eksplosjoner ved Fukushima-kraftverket.

— Vær så snill å ikke gå ut. Vær vennlig å holde dere inne. Dere må lukke vinduer og sørge for at det ikke kommer inn luft, sa statssekretær og talsmann for myndighetene, Yukio Edano, på en pressekonferanse.

— Det er snakk om stråleverdier som potensielt kan påvirke helse, det er ingen tvil om det, la han til.

Three Mile Island

Lillestøl sier at det som skjer i Japan, har mange likhetstrekk til det som skjedde ved Three Mile Island kraftverket i Pennsylvania i USA 28 mars 1979. Her tok det også en god stund før ingeniørene og teknikerne ved anlegget skjønte hva som var i ferd med å skje.

— Etter hvert skjønt man problemet og begynte å ta de riktige grepene. Så fikk man en hydrogeneksplosjon og et mindre utslipp av radioaktivitet. Folk ble bedt om å holde seg inne og unngå å spise mat produsert i nærheten av anlegget. Etter kort tid var situasjonen for befolkningen tilbake til det normale, og det ble ikke påvist et eneste tilfelle av kreft eller annen sykdom direkte relatert til det radioaktive utslippet. Men i ettertid ble mangelen på informasjon tolket som at eierne av anlegget i samspill med myndighetene holdt denne tilbake, sier han.

Men han understreker at når nå beskyttelsesbygningen er gått i stykker, kan det komme mer radioaktive stoffer ut i atmosfæren enn det gjorde ved Three Mile Island.

Kan nå Tokyo

Tirsdag formiddag opplyste Den franske ambassaden i Tokyo at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen var da.

Ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk. Men franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.

Og Ifølge myndighetene i Tokyo sank strålingsnivået igjen i byen tirsdag ettermiddag.

— Vi noterte en stråling som var høyere enn normalt om morgenen i Tokyo. Men vi anser det ikke å være på et nivå som påvirker menneskekroppen, sier Sairi Koga i Tokyos byregjering, ifølge NTB.

Myndighetene understreker at de følger situasjonen nøye.

Trenger ikke å evakuere

Professor Lillebø tror ikke situasjonen i Tokyo vil bli så ille at folk må evakueres.

— Nedsmelting medfører ikke nødvendigvis til frigivelse av store mengder radioaktivitet Men en eksplosjon på dette stadiet i ett av anleggene kan teoretisk føre til at reaktorkjernen slås i stykker slik at store mengder radioaktive stoffer blåses ut i omgivelsene. Sjansene for et slikt scenarium minker for hver dag og legger til:

— I verste fall må innbyggerne i Tokyo spise jodtabletter for å unngå at kroppen tar opp det radioaktive jodet og også unngå å spise mat som er produsert i området.

- Vil det som skjer i Japan ha noen betydning for Norge?

— Nei, folk i Norge, Europa og ellers kan slappe helt av. Det er først og fremst de som bor nærmest reaktoren som bør i komme seg bort, sier han og legger til:

— Dette vil normalisere seg litt etter litt vil og det hele vil trolig være over i løpet av et par uker.