Til tross for de enorme nedbørsmengdene som ble varslet i går, har det foreløpig ikke bøttet ned i Bergen. De siste 12 timene har det «bare» kommet drøye 20 millimeter i målestasjonen på Florida.

Forklaringen er enkel: Det verste kommer først nå, sier Storm-meteorolog Roar Teigen.

— På en tolvtimersperiode er ikke 20 millimeter spesielt mye. Intensiteten har vært ikke vært spesielt kraftig i natt og så langt i dag, men samtidig regner det hele tiden uten opphold, så det blir påfyll på påfyll, sier meteorologen.

Det skal bli verre

Men i løpet av 12 timer fredag, frem mot 20-tiden i kveld, kan flere steder i Hordaland ha bikket 100 millimeter.

— Det regner forholdsvis godt nå, og de neste timene blir det verre. Vi holder fast på den totale nedbørsmengden for fredagsdøgnet, så det kan komme 70-80 millimeter lokalt de neste 12 timene. Jeg tror ikke Bergen får mest, det blir nok de typiske stedene som ofte får mye regn, som Kvamskogen, Takle i Sogn og Matre i Kvinnheard, sier Teigen.

— Det er veldig mildt og vått i fjellet, og det kommer litt snøsmelting i tillegg, så det er nok stor snøskredfare og generelt gufne forhold, legger han til.

I NVEs flomvarsel heter det at «kulminasjon av vannføringen ventes i løpet av fredagen», men det ventes ikke vannføringer over femårsflom.

Kaldere i kveld

Utover ettermiddagen og kvelden går det over til bygevær. Da kan det komme hagl og torden.

— Det er ganske ustabil luft nå, så det kan bli til dels kraftige haglbyger. Men det blir ikke verre enn hva vi er vant med på senvinteren, sier Storm-meteorologen.

Snøgrensen vil trekke seg nedover fra rundt 1200 meter i formiddag til 400-500 meter i kveld.

— Det vil nok snø på Kvamskogen, og det kan legge seg et hvitt lag på Ulriken i Bergen, sier Teigen.