• Dette er de verste bildene jeg har sett i en barnefordelingssak, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim til bt.no.

Ministeren reagerer sterkt på de brutale bildene av 12-åringen som ble hentet hos faren i Kvinnherad.

— Jeg har aldri sett noe tilsvarende, og det var veldig sterkt å bli vitne til, sier barne- og familieministeren.

På sokkelesten

Det var TV 2 som søndag kveld fortalte om episodens, som fant sted på Kvinnherad 6. september i år. Gutten blir hentet ut av farens hjem før han rekker å ta på seg jakke eller sko. På bare sokkelesten blir han ført ned mot parkeringsplassen.

Mens gutten fortvilet roper om hjelp, henter faren frem videokameraet for å dokumentere hendelsen.

12-åringen gjør kraftig motstand i det lensmannsbetjenten forsøker å få ham til å sette seg inn i bilen. Han sparker mot bildøren, og prøver å vri seg unna. Til slutt tar betjenten nakketak på gutten, og pressen 12-åringen inn i baksetet på bilen.

Karita Bekkemellem Orheim understreker at hun ikke kjenner den konkrete saken utover det hun har sett og hørt i mediene, og at hun derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge TV 2 hadde gutten behov for legehjelp etter at han ble hentet av lensmannsbetjenter og representanter for barnevernsnemden.

— Maktbruk skal ikke være et virkemiddel overfor barn. Det kan godt hende at politiet har brukt lang tid på å få gutten med seg inn i bilen, men uansett burde de ha handlet annerledes, understreker Bekkemellem Orheim.

— Dette er på mange måter det verste eksempelet på hva barn kan oppleve i forbindelse med foreldres samlivsbrudd, og jeg ser at vi er nødt til å reagere etter denne saken, legger hun til.

Vil be om rapport

Barne- og familieminsteren vil nå be Fylkesmannen i Hordaland om en rapport om denne hendelsen.

— Dersom dette er et bilde på hva barn må gjennomgå ved samlivsbrudd, må vi sette mer fokus på denne typen saker. Det er ikke sikkert at det er behov for en lovendring, men det er kanskje behov for en holdningsendring, mener Karita Bekkemellem Orheim.

Hun reagerer også på at den rettsoppnevnte sykepleieren, som har et spesielt ansvar for å ivareta barnet interessert, tilsynelatende ikke griper inn i den brutale håndteringen av 12-åringen.

— En slik person har et ansvar for se at dette går rett for seg, og sørge for at barnets rettigheter blir ivaretatt. Jeg kan ikke gå i detalj på denne saken, men det er selvsagt viktig at en person i denne stillingen, har de menneskelige egenskapene som trenges for å sette ned foten, dersom politiet skulle gå for langt, påpeker Bekkemellem Orheim.

— En ting er hva loven sier, men dette handler om barns rettigheter, og da må fagfolk bruke sunn fornuft!

Foreslår regelendring

Hun har sittet i stillingen som barne- og familieminster i halvannet år.

— Barnefordelingssaker er helt klart de sakene jeg har fått flest henvendelser om. Det er mange sterke skjebner, og det er alltid vanskelig for et barn når foreldrene går fra hverandre, sier hun.

Hun har selv tatt initativet til å endre dagens regelverk, slik at barn under 12 år skal høres i langt større grad enn det dagens system legger opp til.

MED TVANG: Den 12 år gamle gutten ble hentet av folk fra Kvinnherad lensmannskontor og et rettsvitne. Gutten satte seg tydelig til motverge, og ble tvunget inn i bilen.