— Hadde dette vært i Tyskland, så hadde jeg forfulgt ham rettslig med det samme, forteller en opprørt Matthias Dowideit.

— Men jeg stoler på at det norske politiet forfølger dette på en riktig måte.

Han kjørte baugen sin rett inn i midtsiden vår. Samtidig som han ropte «forbudt, forbudt!».

«Forbudt, forbudt!»

Det var tidlig i ettermiddag at Dowideit og tre andre tyskere, to menn og en kvinne, hadde lagt seg i nærheten ved det gamle oppdrettsanlegget ved Ebnehanen i Skånevik for å fiske.

Plutselig kom en stor fiskebåt og rente rett i dem, og påførte den 20-fots store trebåten store skader. De befant seg da mellom 300 og 500 meter fra land.

— Det var én mann om bord og han kjørte baugen sin rett inn i midtsiden vår. Samtidig som han ropte «forbudt, forbudt!».

Umiddelbart satte de motoren i gang, men rundt ti meter fra land kom den under vannflaten og stanset. Dermed sank båten på en strand.

Bekrefter hendelsen

Dowideit forteller at de var forskrekket og overhodet ikke forberedt på at noe slikt skulle skje - spesielt ikke akkurat her.

Flere ganger tidligere har Dowideit benyttet seg av nettopp denne fiskeplassen, og i dag er det ingen aktivitet og ikke noe fisk i anlegget. Det skal imidlertid stå en gammel brakke på stedet.

— Jeg kan bekrefte at det var en av våre båter som kjørte i turistene, sier Ove Gjerde, samfunnskontakt i Alsaker Fjordbruk, et oppdrettsanlegg i Skånevik.

Gjerde ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, ei heller om eventuelle konsekvenser dette vil ha for føreren.

— Han har vært i politiavhør, og jeg kan ikke si noe mer enn det. Nå forholder vi oss til det faktum at det er en politisak, sier Gjerde.

Ifølge Fiskeridirektoratet er det forbudt å fiske nærmere enn 100 meter fra et oppdrettsanlegg.

Det er denne båten som skal ha truffet turistene i Skånevik.
Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt

Oppretter straffesak

Politiet har vært i kontakt med en mann tilknyttet oppdrettsanlegget.

— Han har erkjent at han har vært ute i oppdrettsanleggets båt og hatt kontakt med tyskerne. Uten å gå detaljert inn i forklaringene til noen av partene, vil det være korrekt å si at forklaringene på hva som har hendt er ulike og at det ikke foreligger noen erkjennelse av skyld, skriver Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt i en ekstra politilogg, publisert i kveld.

De fremholder at de per tidspunkt ikke kan konkludere med hva som har hendt, men at det vil bli opprettet en straffesak som vil bli etterforsket videre.

— Ingen er siktet i saken og det er ikke mistanke om båtpromille fra noen av partenes side. Saken følges opp av Etne og Vindafjord lensmannskontor, påpeker politiet .

- Forsvant fra stedet

De fire turistene var spesielt forferdet over at båtføreren forlot stedet.

— Han bare reiste bort og ikke så hvordan det gikk med oss, snudde båten og forsvant. Det var ekstremt skremmende, sier Dowideit, som velger å karakterisere vedkommende som «forrykt».

— Hvis det ikke hadde vært noe strand vi havnet på, men en klippe eller fjellvegg, så hadde vi aldri klart oss, sier Dowideit.

— Men vi kommer tilbake. Vi vet at det finnes hyggelige folk i området.

SANK VED LAND: De fire tyske turistene har forklart at de ble påkjørt av en større båt mens de fisket fra denne trebåten.
Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt