På grunn av elendig vær var det bare to åpne fjelloverganger mellom Vestlandet og Østlandet: Filefjell og Hemsedal. Dette førte til lange køer og kaotiske tilstander.

Sammen med sine foreldre og to brødre ble Henrik Reigstad sittende i kollonnekøen.

— Vi skulle til Haugastøl, men ble stående fast fra klokken ti fredag kveld. Vi måtte tilbringe natten i køen. Det var bare rot, sier Reigstad til bt.no

Han ble en av mange bilister som fikk en lang natt i bilen. Reigstad mener informasjonen bilistene fikk var for dårlig, og beskriver stemningen i køen som amper.

— Ingen visste hva som foregikk eller hvor lenge vi ville bli stående. Da noen la seg til å sove ble det totalt kaos fordi andre prøvde å komme seg frem i køen. Først klokken halv seks lørdag morgen fikk vi kjøre videre, sier Reigstad.

Sjekk værmeldingen der du skal kjøre eller feriere

Se de oppdaterte veimeldingene

— Måtte bli kaos

For gigantkøene over fjellet løste seg opp på morgenkvisten. Delvis fordi mange bilister snudde - eller rett og slett overnattet i bilene sine.

— Det meste har nå løst seg, men det har vært en travel utfartshelg. Jeg er overrasket over at mange har dratt på tur når værmeldingene var så dårlige. Det var nesten nødt til å bli problemer, sier vaktoperatør i Vegtrafikksentralen Tore Tysse til bt.no.

Ifølge Vegtrafikksentralen rådet de bilister som spurte om anbefalinger til å snu. Reigstad sier han aldri fikk den beskjeden.

— Da vi ringte Vegtrafikksentralen tidlig på kvelden fikk vi beskjed om at det var litt kø, men vi fikk ikke svar på om vi burde holde oss hjemme. Siden vi bare har noen dager ferie tok vi sjansen. Fremme ved køen viste det seg å være åtte timers ventetid til Filefjell og Hemsedal. Det var mildt sagt frustrerende, forteller Reigstad.

Etter 14 timer på tur, kom familien til slutt frem til hytten.

Vegtrafikksentralens anbefaling

I løpet av lørdag vil Vegvesenet forsøke å få åpnet flere av de stengte veiene. Foreløpig ser det ikke særlig lyst ut. Her er status fra Vegtrafikksentralen klokken 15.30:

  • Riksvei 7 over Hardangervidda: Fortsatt stengt. Mye opprydning gjenstår, men veien blir muligens åpnet seint lørdag kveld.
  • Fylkesvei 50 Aurland-Hol: Driver med opprydning. Mulig kollonekjøring fra klokken 20.00. Veien vil i så fall bli stengt fra klokken 22.00.
  • Vikafjellet: Opprydningsarbeid. Vegvesenet er ikke sikre på om veien blir åpnet. — Vi anbefaler dem som skal på fjellet å følge E 16 fra Bergen via Voss og Lærdal til riksvei 52, sier vaktoperatør Ove Amundsen.

7-8 timers venting

Klokken 21.30 fredag opplyste vaktoperatør Tom Hansen at det var syv-åtte timers venting ved Borgund for å få komme over Filefjell og Hemsedal til Østlandet.

— Nå har vi en skikkelig propp her. På grunn av bilberging har Filefjell vært totalstengt noen timer nå, så når står alle bilene som skal dit i samme kø som de som skal til Hemsedal. Det er rundt fire kilometers kø fram til oppstillingsplassen, forteller han til bt.no.

Omtrent akkurat da Filefjell ble åpnet igjen, fikk en bil motorstopp midt i Hemsedal-kolonnen, noe som førte til et par ekstra timers venting. Veien mot Hemsedalsfjellet har derfor vært totalstengt fram til rundt midnatt, forklarte Hansen.

- Folk ble fortvilet

— De som sto i køen på Filefjell måtte vente på kolonnevakten. Når han måtte ut og gjøre andre ting og måtte stenge fysisk i 10-15 minutter, ble folk helt fortvilet, sa vaktoperatør Ketil Molvær i Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane fredag kveld.

Han fortalte at det også var også en trailer som sto fast og måtte ha kjettinger.

I tillegg til dårlig vær på fjellovergangene, var flere veier stengt fredag kveld på grunn av snøskred. Blant andre er Rv 13 ved Røldalsvatnet stengt. Fv. 152 mellom Ulvestad og Menes var også stengt, det samme gjaldt Fv. 241 mellom Gudvangen og Bakka.

FREMME: Etter 14 timer i bil kom Henrik Reigstad og familien frem til Haugastøl.
PRIVAT