Klokken 22.50 lørdag kveld, like før Perolina Klanderud skulle stenge, kom en mann med finlandshette inn i ICA-butikken på Landåstorget i Bergen.

— Jeg hadde vært på kontoret, og han sto ved kassen og så mot meg da jeg kom tilbake, sier Klanderud.

Mannen var kledd i grønne kamuflasjeklær. Finlandshetten var grå.

- Helt uvirkelig

  • Jeg så bare øynene og litt av nesen. Jeg trodde det bare var en spøk og ventet på at han skulle ta av seg finlandshetten, sier Klanderud.

Men mannen tok ikke av seg hetten.

— Han løftet opp pistolen han hadde i høyre hånd og viste den frem. Så sa han «dette er et ran» og ba meg tømme kassen og putte pengene i en ICA-pose, sier Klanderud.

Søndag var raneren fortsatt på frifot.

Hun gjorde som raneren sa. Hun begynte å legge penger i posen, men tok seg god tid. Så kom hun på alarmknappene. Butikken har en uroalarm som går rett til vektere og en ransalarm som går direkte til politiet.

— Mens jeg holdt posen og la penger oppi der, trykket jeg på begge alarmknappene. Raneren var rett foran meg og så at jeg trykket på noe. I ettertid skjønner jeg ikke at jeg turte å trykke på knappene, sier Klanderud.

Raneren trodde imidlertid hun trykket på en knapp som låste ytterdøren. Det kunne Klanderud avvise, og da roet raneren seg.

Kort tid senere ringte telefonen. Det var en vekter som ringte.

Tok telefonen mens ranet pågikk

  • Jeg tok opp telefonen og svarte, mens raneren fortsatt sto foran meg, sier Klanderud.

Raneren fikk posen med pengene og forlot butikken. Klanderud så ikke om han gikk videre til fots eller hadde bil.

Først da raneren var ute av butikken, kom sjokket.

— Jeg var rolig mens raneren var der, det var helt uvirkelig. Etterpå fikk jeg panikk. Jeg skalv, sier Klanderud. Hun ringte sjefen, og snart kom vektere og politi til butikken.

Lørdag kveld fikk hun krisehjelp hos Legevakten.

Klanderud håper raneren blir tatt.

Hun oppfordrer folk som var i området til å si ifra til politiet om de så raneren. Det var blant annet en blond ung mann som kom inn i butikken like etter at raneren hadde gått ut.

Håper på oppklaring

  • Ta kontakt med politiet, oppfordrer hun. En pizzeria og Esso-stasjonen like ved stenger også klokken 23. Klanderud håper kunder eller ansatte der kan ha sett raneren og har tips til politiet.

— Han hadde ingen bag, bare en ICA-pose i hånden. Han var mellom 1.70 og 1.80 høy, sier Klanderud.