Torsdag sto han med stangen i elven, nesten nede ved Os sentrum. Han var på jakt etter oppdrettslaks. Ved 13.30-tiden rykket det i stangen.

— Det var som om det sto en mann i elven og dro i snøret, sier Lund.

13,6 kilo

Den lidenskapelige laksefiskeren liker ikke at oppdrettsfisk kommer opp i Oselven. Det skjer på denne tiden av året. Når hunnfisken finner gyteplassen, graver hun en grop ned i elvebunnen og slipper rogn i den. Hannfisken ligger tett inntil og lar melken falle over eggene. Det var denne hyrdestynden oppdrettslaksen var på vei til da Johnny Lund fikk den på kroken.

- Var det vanskelig å få den på land?

— Det var jo en kamp. Det gikk kanskje et kvarter før jeg hadde den. Jeg var alene og hadde ikke håv. Da den kom på land, var kroken nesten rettet ut. Men villaksen er hardere. Tidligere i år fikk jeg en villaks på 9,1 kilo. Det var tøffe saker. Denne veide 13,6 kilo.

- Eventyrlig sesong

- Spiser du oppdrettslaks?

— Ja, men ikke på denne tiden av året. Når den skal melke, er den seig i kjøttet. Hadde jeg tatt den tidligere på året, kan det godt hende at jeg hadde røykt den eller gitt den bort, sier Lund.

- Har du fått mye fisk i år?

— Sesongen har vært eventyrlig på Vestlandet. Jeg har fått cirka 30 villaks på over tre kilo og kanskje 20 oppdrettslaks. Det er jo villaksen vi foretrekker, sier han.

- Gjør du noe annet enn å fiske?

— Jeg er anleggsmann i Skanska, men fisker når jeg kan. Det er terapi. Da slapper jeg av, sier den fornøyde laksefiskeren.