Han kom kjørende på fylkesveg 345 i Modalen ved 20-tiden mandag. Da han kom til Steinsland, fikk han varsel om at noe var galt.

— Jeg hørte lyden, det gikk så fort, men det var det reneste ragnarok. Jeg sto på bremsen og fikk stanset bilen. Lyden var ubeskrivelig. En steinblokk på størrelse med en Chevy Van gikk i bakken. Den landet like ved bilen min, forteller Jacobsen.

Vinduet på venstre side ble knust, og han klarte ikke å åpne bildøren.

— Idet jeg krøp ut bildøren på passasjersiden, raste det vilt rundt meg.

Vondt i fingeren

Jacobsen forteller at den enorme steinblokken landet centimetre fra bilen hans. På vei ut av bilen kom hans tante på telefonen. Jacobsen er usikker på om han ringte henne eller hun ringte ham.

— Jeg var omtåket og fortalte hva som var skjedd. Jeg husker ikke detaljene, men hun sa hun skulle oppover fra Bergen og hente meg, sier han.

SKREMMENDE: Så nær var Rune Jacobsen å bli tatt av steinras i Modalen mandag kveld.
RUNE JACOBSEN

— Hvordan går det nå?

— Jeg har litt vondt i fingeren.

Da han kom seg ut av bilen, var det stummende mørkt. Jacobsen forteller at han ringte politiet og Statens vegvesen. Han sa at han var uskadet.

Vegvesenets mann på stedet mener at bilen til Rune Jacobsen kom til rasstedet etter at raset var gått.

- Vant til å klare meg selv

Han ble stående på trygg avstand fra raset og vente i mørket. Samtidig satte han opp en varseltrekant.

- Ba du ikke om hjelp til å bli hentet?

— Jeg er vant til å klare meg selv, svarer han.

Tanten kom til stedet flere timer senere, kanskje ved 23-tiden. Da møtte hun en stengt bom, forteller hun.

— Jeg synes det er utrolig at de stenger bommen uten at de sjekker hvordan det går med ham som nesten er truffet av raset, sier Rita Tvedt.

— De visste jo at jeg var i live, jeg hadde snakket jo med dem og varslet om raset, sier Rune Jacobsen.

Trolig stengt en uke

Hun kom ikke videre forbi bommen og snudde. I nærheten lå en gård, der hun banket på.

— Jeg fikk hjelp av en bonde. Han hadde nøkkel til bommen og låste opp. Så kjørte jeg flere kilometer inn til rasstedet. Der traff jeg min nevø. Det var forferdelig å se den store steinen like ved bilen hans.

Raset ble meldt klokken 20.15 mandag kveld.

— Veien er stengt. Ut fra det jeg forstår, er det store steinblokker som har rast ut i veibanen, sier Tina Fjeldavli, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest.

Raset har løsnet i en bergnabb 60 meter over bakken. Store blokker ligger i og ved veien. Noen flak med fjell må fjernes før veien kan åpnes igjen. Det skjer trolig i midten av neste uke, opplyser Statens vegvesen.