Øyenvitnet (51) satt like ved Harald Bakkebø da den tiltalte 44-åringen løsnet det dødelige haglskuddet i brakken på Frekhaug.

Verken øyenvitnet eller påtalemyndigheten tror på 44-åringens forklaring om at han bare ville true Harald Bakkebø til å fortelle «sannheten» om et påstått leiemord som Bakkebø skulle ha bestilt.

– Harald Bakkebø får nærmest ikke svare før han skyter. Jeg følte ikke det var en trussel, det var nærmest en ren henrettelse, forklarte 51-åringen.

Tidligere på dagen hadde 44-åringen forklart Nordhordland tingrett at han skulle skyte på siden av Bakkebø, for å skremme ham til å fortelle om et angivelig leiemord-oppdrag i Estland.

– Han spurte «hva driver du med i Tallinn»? Harald svarer «hva mener du»? Så skyter han, fortalte 51-åringen, som var Bakkebøs nære venn

– Har allerede drept deg

44-åringen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap, slik han er tiltalt for, men innrømmer uaktsomt drap.

I retten fortalte han at han hadde følt seg truet på livet av sin tidligere gode venn og forretningspartner.

To dager før drapet på Frekhaug hevder 44-åringen at en estisk bekjent fortalte ham at Bakkebø hadde engasjert leiemordere for å ta ham.

«Han har allerede drept deg», skal vennen ifølge 44-åringen ha forklart. Denne vennen skal i dag vitne i tingretten.

I vitneboksen fortalte den drapstiltalte at han samme kveld hadde blitt forfulgt av en mystisk hvit Golf på vei fra Estland til Latvia.

Etter å ha ristet av seg forfølgerne i høy fart, skal han ha gjemt bilen og dratt hjem til Norge tidligere enn planlagt.

– Jeg var livredd, forklarte 44-åringen, som fortalte at han i fire-fem måneder før drapet hadde oppbevart en ladet hagle i bilen sin. Grunnen var at han opplevde Bakkebø som stadig mer truende, etter at et tomteprosjekt de hadde sammen på Leknes støtte på reguleringsproblemer.

Da 44-åringen og broren skulle møte Bakkebø og den 51 år gamle vennen hans i brakken på Frekhaug for å diskutere eiendomsprosjektet, var haglen fortsatt i bilen.

Stemningen i forretningsmøtet i brakken var ifølge øyenvitnet god, da drapstiltalte gikk ut for å slå lens. Da han kom tilbake hadde han haglen i hånden.

– Hevet hagle

– Jeg forsto først ikke alvoret i situasjonen. Harald sa noe slikt som «det var en flott hagle». Etter at tiltalte skrek «alle mobiler på gulvet» gjentatte ganger, forsto jeg at jeg var midt i en tøff situasjon, forklarte 51-åringen fra vitneboksen.

Tidligere på dagen hadde 44-åringen på direkte spørsmål nektet for at han tok haglen opp til skulderen for å sikte mot Bakkebø.

– Det var selvsagt ikke hensikten å treffe Harald Bakkebø, forklarte 44-åringen.

Det er både påtalemyndigheten og øyenvitnet uenig i.

– Han holdt haglen opp mot skulderen da han skjøt, fortalte 51-åringen mens den tiltalte 44-åringen ristet på hodet.

Dette stemmer med kriminalteknikernes funn. De mener skuddet som drepte Bakkebø ble avfyrt svakt ovenfra og ned.

Forklaringene til den tiltalte og øyenvitnet er også ulike på et annet, sentralt punkt.

44-åringen mener han stilte spørsmålet om hva Bakkebø gjorde i Tallinn tre ganger før han skjøt, mens 51-åringen mener han spurte bare én gang like før skuddet falt.

51-åringen mener det er usannsynlig at Bakkebø skulle ha leid noen til å drepe 44-åringen, og også Bakkebøs familie reagerer på den drapstiltaltes påstander.

– Det blir stående uimotsagt, fordi han som kunne imøtegått dette er død. For familien til Harald Bakkebø er det selvfølgelig en belastning, sier bistandsadvokat Einar Drægebø.

DRAPSSTEDET: Her i denne brakken på Frekhaug skjedde drapet.