Denne uken fikk Grytten og hans familie en spesiell fiskeopplevelse på ferien i Redalen ved Førdefjorden. En månefisk på 100x120 cm. hadde nemlig rotet seg inn i fjorden, skriver NRK Sogn og Fjordane.

I dagene før fangsten hadde familien sett månefisken svømme rundt i vannet.

— Foreldrene mine var ute i båten, og vi andre sto på land og så at noe foregikk der ute. Jeg tenkte med en gang på månefisken vi hadde sett, forteller Grytten til bt.no.

Han og andre familiemedlemmer hoppet i en robåt og kom seg ut til foreldrene hans. Der hoppet i de oppi hovedbåten.

— Enormt tung

— Vi måtte hjelpe til å holde fisken, den var enormt tung og kraftig.

Etter rundt 20 minutters kamp fikk de til slutt et tau rundt fisken og fikk manøvrert både fisk, båter og folk inn i fjæren.

— Det var en fantastisk fin fisk, og vi tenkte at vi kan jo ikke la den dø. Vi begynte å ringe rundt for å høre om noen ville ha den, blant annet til Akvariet i Bergen, Balestrand, Ålesund og Kopervik. Alle var veldig entusiastiske, men ingen hadde plass.

Det endte med at fisken fikk komme tilbake til sitt naturlige element.

- Litt forvirret

— Da vi slapp den ut måtte vi hjelpe den litt i riktig retning. Den virket litt forvirret i begynnelsen, men etter hvert forsvant den utover. Det var fint å se at den klarte seg, sier Grytten.

Siden har ingen sett månefisken.

Grytten forteller at familien generelt er veldig glad i å fiske, og at de alltid prøver å få den mest spektakulære fangsten. Tidligere har de for eksempel fanget et par skater lenger ut i fjorden.

Ikke plass til månefisk

Espen Hansen, driftsleder ved Akvariet i Bergen, bekrefter at de fikk spørsmål om de ville ha den fangede månefisken. De måtte dessverre si nei på grunn av plassproblemer.

— Slike fisker blir enormt store, og krever veldig mye plass. Vi har dessverre ikke den plassen pr. dags dato, sier han til bt.no.

Han forteller at månefisk i fangenskap som oftest pleier å bo i såkalte havtanker, med minst 200.000 liter vann i.

I våre tanker ville ikke vi kunne tilbudt ham gode nok forhold slik det er i dag.

Han sier at Akvariet gjerne ønsker seg månefisk hvis de på et senere tidspunkt har plass til å ta den imot og gi den rom nok til at den vil trives.

- Riktig gjort

Hansen synes det var riktig gjort av familien å slippe fisken ut igjen, men forteller at den sannsynligvis ikke vil overleve særlig lenge.

— De driver nordover med havstrømmene, og har sannsynligvis trivdes her på grunn av varmere vann i en periode. Det er egentlig for kaldt for månefisken her, og når vannet blir kaldere igjen vil den antakelig fryse i hjel. Havstrømmene gjør at den ikke kommer seg sørover igjen heller, sier han.

Men han forestiller seg at månefisken antakelig vil kunne ha det greit i Førdefjorden en måneds tid fremover, hvor den kan «svømme rundt og ha det gøy».