— Det første jeg tenkte var at «nå søker jeg dekning bak den kofferten der». Men det kom jo ikke til å gå, forteller Arthur Holsen.

Den neste tanken var å stå helt musestille mens løven passerte knappe to meter unna. Og heldigvis var det den andre impulsen han reagerte på.

Flekket tenner og freste

Arthur Holsen sto utenfor hotellet og pratet med de andre han var i Nove Mesto i Tjekkia med forrige lørdag. De skulle bare se på skiskyting, som jo kan være spennende nok i seg selv, men det skulle vise seg at spenningen skulle stige betraktelig.

— Det kom så overraskende på. Jeg kom ut fra hotellet og så noen av de andre stå like ved en buss, og gikk bort for å slå av en prat. Plutselig kommer en løve gående. Først er den fem-seks meter fra oss, men så svinger den og nærmer seg meg. Når den er omtrent to meter unna flekker den tenner og freser mot meg.

Plutselig dukker det opp en mann, og det høres ut som han gir løven en slags kommando. Løven snur og går bort fra Holsen.

— Det hele skjedde så fort, jeg rakk egentlig ikke å bli ordentlig redd.

Mannen, som de fremdeles ikke vet hvem er eller hvorfor han var der med en løve, gir dyret en ny kommando og klapper det på hodet.

— Og da la den seg ned på ryggen.

Med løve på luftetur

Holsen tror ikke mannen var klar over at det sto folk der, de var litt skjult bak bussen.

— Jeg tror han hadde løven med på luftetur, forteller Holsen med latter i stemmen.

Hele gjengen var temmelig glade for at de hadde med seg kamera da rovdyret plutselig dukket opp. Først da løven var kommet på trygg avstand, turte Holsen å ta opp kameraet og fotografere jungelens konge. det samme gjorde Jan Ove Mulen, også han fra Førde.

— Løven gikk som en veldressert hund bak passeren sin, forteller Jan Ove Mulen.

- Hvordan reagerte dere da det hele var over?

— En del av oss sendte meldinger hjem, men det var jo ingen som trodde på oss. Da var det greit å ha det bildet, sier Arthur Holsen.

Jan Ove Mulen legger til:

— Det var ok mange som fikk hint om at de burde gå over til å drikke vann da de sendte melding hjem om at de hadde sett en løve.

En snøløve?

Men løven var ikke det eneste dyret der ute.

— Det var en del hjort på området. Vi så løven litt senere, og da stod hjorten og så på, og de var nok like stivnet som vi var, forteller Arthur Holsen.

Som om ikke situasjonen var unaturlig nok fra før av, var det også dette med skisport, det vil snø, og løver. For det hører vel ikke helt sammen?

— Ja, nei, det er ikke normalt dette med snøen. Men det var veldig artig, og så gikk det jo bra. Det er ikke noe vi kommer til å oppleve igjen.

Det var firda.no som var først ute med saken om Førde-gjengens usannsynlige møte med en løve i Nove Mesto i Tsjekkia.

- Har du fått noen reaksjoner fra venner og kjente?

— Ja, det har kommet så voldsomt mange meldinger nå. Det er jo spesielt dette, sier Holsen.

GRRRRR: Løven var ganske nær Arthur Holsen. - Det første jeg tenkte var å søke dekning, sier mannen fra Førde.
JAN OVE MULEN