— Det var her kongen skulle vært, tenk så flott det kunne vært, sier forskningstekniker Anlaug Furu Boddington (30), mens hun sorterer flasker, glassbiter, plast og metall i hauger på et stort lerret på Bryggekanten.

Rein sjø

Mens kong Harald fisket utplassert ørret i Lille Lungegårdsvann, gikk frivillige fra aksjonen Rein Sjø i strandsonen i Bergen sentrum og plukket boss.

— Det er veldig mye søppel, spesielt i sjøkanten rundt Store Lungegårdsvann, sier Boddington.- Tenk hvilken oppmerksomhet vi kunne fått hvis kongen hadde kommet på besøk.

Skitten fisk

En av initiativtakerne til aksjonen er Anthony Hill (48). Han lager en grimase når han får høre at kongen står noen hundre meter unna og fisker.

— Fisker de i Lille Lungegårdsvann? Æsj! Der ville ikke jeg spist fisk fra. Heller ikke fra Store Lungegårdsvann eller noen av sjøområdene i Bergen sentrum, sier Hill.

Han ble engasjert i opprydding av sjøen da han padlet rundt i kano og stadig måtte plukke med seg flytende søppel.

— Hver gang jeg var ute med kanoen, kom jeg tilbake med båten full av dritt. Det er utrolig hvor mye som flyter rundtomkring, sier han.

Plast i fiskemager

I dag er det en verdensomspennende aksjon for å rydde boss i strandsonen. Åtti prosent av avfallet som ender i sjøen kommer fra land.

— Det blir blåst på sjøen av vinden, eller det renner ut i elver, sier Boddington.

Noe av plastavfallet blir spist av fisk og skalldyr, og kommer dermed inn i næringskjeden. Miljøgiftene kan dermed ende på middagbordet.

— Vi har langt flere frivillige med oss i år enn i fjor. Ved å bre avfallet utover og sortere her på Bryggen, håper vi at folk vil få øynene opp for omfanget av forsøplingen, sier Boddington.

SJØSKROT: Anlaug Furu Boddington sorterer boss funnet i sjøkanten på Bryggen.
Odd Nærbø