— Tror ikke jeg har opplevd noe bedre i hele mitt liv. Det var jo fantastisk da de plukket meg opp med supplybåten, det var ubeskrivelig - en lykke, sier Inge Jansen (53) på telefon til Aftenbladet.no fra Ambulansetjenesten Førde (AMK).

53-åringen fra Storhaug dro ut for å fiske fra hytten sin på Uskekalven ved Hommersåk i 14-tiden onsdag.

— Jeg var så tørr og dehydrert i slutten at jeg prøvde å gurgle med litt sjøvann, men jeg klarte jo ikke la være å svelge noe.

Natt til søndag ble han oppdaget helt tilfeldig ved Gjøafeltet utenfor Florø. Da hadde Jansen drevet rundt på havet i fire døgn uten drikke, drivstoff eller mobiltelefon.

Etter halvannen times tid på sjøen onsdag tenkte 53-åringen at det var på tide å vende sin nyinnkjøpte 22-fots Seastar 660 mot Hommersåk igjen da han plutselig mistet bevisstheten ved Tananger.

- Tørsten var verst

Da han våknet var bensintanken tom, mobilbatteriet flatt, og det var ingen land i sikte. Jansen vet ikke hvor lenge han var borte, men han hadde fylt opp drivstofftanken på 140 liter på Hommersåk før han tok av sted, så det har nok gått en del tid.

— Det var grusomt der ute, med hav på alle kanter. Det verste av alt var tørsten. Jeg hadde noen pølser, men det var drikken jeg savnet mest. Jeg drømte om iskaldt vann, et glass melk, kald cola...

I slutten klarte ikke Jansen motstå sjøvannet lenger, selv om han visste at å drikke saltvann var det dummeste han kunne gjøre.

— Jeg var så tørr og dehydrert i slutten at jeg prøvde å gurgle med litt sjøvann, men jeg klarte jo ikke la være å svelge noe. Når ting er så håpløst så tenker man ikke klart i det hele tatt.

Ga opp

- Mistet du noen gang håpet?

— Ja, i slutten, da jeg trodde supplybåten ikke hadde sett meg. Da tenkte jeg bare å legge meg ned i båten og bli ferdig med det, sier Jansen.

Men så slo folkene på supplyskipet Normand Draupne på lyskasterne.

— Da forstod jeg at de hadde sett meg. Det var helt tilfeldig at de fikk øye på meg. Folkene ombord på skipet var fantastiske, det er helt sikkert.

På det tidspunktet var Jansen fullstendig utslitt.

— Jeg fikk jo sove en times tid her og der mens jeg drev rundt, men jeg ville være våken i tilfelle noen passerte, sier han.

Familien bortreist

Jansens kone og datter var i Spania da dramaet utspant seg, og kom først hjem tidlig søndag. Ingen visste derfor at Jansen drev rundt i Nordsjøen.

— Jeg hadde verken nødbluss eller mobiltelefon med meg. Lykken var bedre enn forstanden.

- Blir det flere båtturer?

— Ja, men da blir det kun turer til Hommersåk, innaskjærs.

Søndag ettermiddag føler Jansen seg i god form. 53-åringen har fått behandling for væskemangel ved AMK Førde og blir etter planen utskrevet mandag formiddag.

FUNNET DRIVENDE: Mannens båt bletatt om bord i beredskapsbåten Normand Draupne.
JOHAN PALL JOENSEN