Christine Halvorsen Eide (19) og vennene hennes skulle bare på hyttetur. I stedet havnet de midt i redningsdramaet da en bil med en to år gammel gutt inni trillet ut i sjøen i Bjørsvik i Lindås kommune lørdag morgen.

Blålys fra kaien

Det var klokken 10.48 politiet først fikk melding om ulykken. Ifølge politiet sto guttens bestefar og eldre søster igjen på kaien da bilen trillet ut i vannet. Bestefaren hoppet etter i et forsøk på å redde barnebarnet, men fikk problemer og måtte berges opp fra vannet, delvis bevisstløs.

Det var dette synet som først møtte Halvorsen Eide og vennene hennes da de sto opp.

— Vi så blålys fra kaien, og en mann som lå der. Først tenkte vi at det var en øvelse, men da ambulansen kom, skjønte vi at det var alvor, forteller Christine Halvorsen Eide.

Skulle lete

Ungdommene kom seg da til kaien for å være sikker på at bilene deres ikke sto parkert i veien for redningsarbeidet. De fikk raskt beskjed om å hente båt for å være med på å lete etter den to år gamle gutten og søsteren hans, som man på dette tidspunktet også trodde hadde vært i bilen.

— Idet vi fikk båten utpå, fant noen andre ham. Så skulle vi lete etter jenten, men da vi fikk dykkere over i båten, kom hun til rette, forteller Halvorsen Eide.

Da toåringen ble reddet, hadde han ligget rundt tre kvarter under vann. Halvorsen Eide ble vitne til at det ble drevet gjenoppliving på ham.

- Gjorde det de kunne

— Det var ganske forferdelig. Jeg måtte gå på land rett ved der gutten lå, og det var ikke hyggelig å se på. Men de som drev på gav ikke opp. Ingen stoppet, forteller Halvorsen Eide.

Selv om hytten der ungdommene bodde bare er noen meter fra ulykkesstedet hørte de ingen plask eller rop om hjelp før de så blålysene.

— Jeg har jo etterpå tenkt hva som kunne skjedd om vi hadde stått opp litt før eller sett ut vinduet litt før. Vi kunne kanskje gjort noe, sier hun.

— Men veldig mange stilte opp, og gjorde det de kunne for å hjelpe til. Ingen kunne gjort mer.