Røyken fra brannen var onsdag kveld synlig fra store deler av Bergen sentrum.
MIKAEL PEDERSEN

Til sammen 16 personer ble evakuert da det brant i en femetasjers bygård i Finnegårdsgaten like ved Bryggen i Bergen sentrum onsdag kveld.

Gården eies av eiendomsinvestor og mangemillionær Bjørn Hanevik. Han kom til brannstedet sent onsdag kveld, og fulgte brannvesenets arbeid.

-Vi har vært kjempeheldige. Ingen personer ble skadet, sier Hanevik.

Han er torsdag morgen tilbake ved bygården for å se skadene i dagslys.

— Det ser greit ut, men leiligheten som brant er totalskadet. Det er litt vannskader på noen av de andre leilighetene også, men brannvesenet har gjort enkjempejobb med å begrense skadene. De har klart å redde restauranten i første etasje også, sier Hanevik som har vært oppe hele natten.

Varslet av leieboer

Han forteller at det bodde én person i den rundt 150kvadratmeter store leiligheten som brant. Den andre leiligheten i toppetasjen stotom.

Gårdeieren ble varslet om brannen klokken 22.58.

— Det var en av leieboerne som ringte. Det første jegtenkte var at jeg håper alle har kommer seg ut. Det viktigste er at ingen ble skadet i brannen.

— Det var flotte leiligheter som brant. Men jeg ervant til utfordringer, så nå er det bare å få det hele på stell igjen, sier enordknapp gårdeier.

Alle i sikkerhet

Politi og brannvesen var lenge usikre på om det var 16 eller 17 personer i bygningen da det begynte å brenne. Torsdag morgen melder politiet at det kun var 16 personer til stede, og at de har kontroll på alle sammen.

— Brannvesenet og politiet har holdt vakt i hele natt, for å passe på at ingen gikk inn i bygården eller at brannen skulle blusse opp igjen, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politidistrikt.

Krimteknikere undersøker

Når brannstedet er kjølt ned, vil det bli gjennomført kriminaltekniske undersøkelser.

— Vi skal også avhøre flere vitner, sier operasjonslederen.

Ifølge et vitne i nabobygget rømte flere personer ut fra bygget etter at brannen startet.

— De kom ut med kofferter. Så de har tydeligvis tatt med seg ting ut, sa vitnet.

BRYGGEN5.jpg
OVE SJØSTRØM

Den første meldingen om røykutvikling i Finnegårdsgaten 6 kom inn til brannvesenet klokken 22.45 onsdag kveld.

— Det er et bolighus der syv personer er registrert på adressen. Noen er evakuert, men vi har ikke oversikt over hvor mange og om alle er ute, sa operasjonsleder Kjersti Eidsnes i politiet klokken 23.

- Vi har ikke kontroll

Brannmannskapene jobbet ifølge vaktkommandør Jan Henning Fossedal for harde livet for å slukke det han beskriver som en storbrann.

Øvregaten ble også sperret av under arbeidet.

Like før klokken 23 bad politiet skuelystne trekke vekk. Brannfolk var da i ferd med å ta seg inn i leiligheten.

12-13 biler og nærmere 30 mann jobbet for å få kontroll over brannen. Like før midnatt meldte brannvesenet at brannen var slukket. Deretter fortsatte etterslukkingen utover natten.

— Dette er et brannsmittestrøk, så vi tar dette på største alvor, sa vaktkommandør Fossedal onsdag kveld.

Kjenner ikke brannårsaken

Innsatsleder Tom Øyvind Johannessen i politiet sier leiligheten i fjerde etasje er utbrent.

— Det er for tidlig å si noe om årsaken. Vi vil nå foreta avhør, og bygget og området rundt skal sikres fremover, sier Johannessen.